Zelf tortilla’s maken

Met tortilla’s maak je snel een makkelijke maaltijd. Er zijn zo veel combinaties mogelijk van verschillende groenten, met of zonder vlees, sauzen dat de keuze snel gemaakt is: je kijkt in je voorraadkast en haalt daar je inspiratie uit. Dat wordt wat lastiger als je geen tortilla’s in huis hebt. Nu ik regelmatig in mijn (kook)boekenkast duik om een recept te zoeken, is dit natuurlijk een uitgelezen kans om zelf eens tortilla’s te maken. Moeilijk kan het niet zijn lijkt mij. In het Mexicaanse kookboek dat ik ooit kreeg is een apart hoofdstuk aan tortilla’s gewijd. In de Mexicaanse keuken worden ze bij elke maaltijd geserveerd als ze niet in een gerecht verwerkt zijn. Er zijn twee soorten, de maistortilla en de tarwetortilla. Aangezien ik geen maismeel op voorraad heb, kies ik voor de tarwetortilla.

Tortilla-maken (1)

Wat vinden we ervan?
Om te beginnen… ja een heel gemakkelijk recept. Snel? Nou nee dat niet, zeker niet als je geen ervaring hebt in het bakken van tortilla’s. Oef, vandaag eten we een uurtje later! Leuk is het wel en zeker ook lekker. Onderstaand recept is voldoende voor 4 personen. Wij waren met drieën en hielden dus wat deeg over. Dat hebben we de volgende dag gebruikt voor de lunch: minitortilla’s. En eerlijk is eerlijk, die vonden we eigenlijk lekkerder (zie de foto hieronder)!

Tortilla-maken (2)

Wat heb je nodig (6-8 stuks):

 • 250 gr tarwemeel
 • 2,5 gr zout (ca. 1/2 tl)
 • 50 ml room
 • ca. 100 ml lauwwarm water

overige benodigdheden:

 • koekenpan
 • deegroller
 • bakpapier
 • aluminiumfolie
 • grote plastic zak

Hoe maak je het:

 1. Meng meel, zout en room in een kom en voeg beetje bij beetje het water toe en kneedt ca. 15 minuten tot je een soepel deeg hebt dat niet aan je werkblad blijft plakken (denk aan post-it plak). Het duurt even voordat het meel het vocht opneemt en je een deegbal krijgt. Voeg daarom niet meteen meel toe als je het iets te vochtig vind, heb even geduld. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, of misschien juist iets meer. Het recept geeft geen hoeveelheid aan, maar 100 ml klopt ongeveer. Vorm het deeg tot een bol, dek de kom af met een grote plastic zak (een douchemuts kan ook handig zijn) en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten.
  Tortilla-maken (3)
 2. Verdeel nu het deeg in ca. 6 – 8 gelijke delen, ongeveer ter grootte van een ei. Om het deeg uit te rollen leg je een broodje tussen twee vellen bakpapier en rol ze dan zo dun mogelijk uit tot ca. 13-15 cm doorsnede.
 3. Verhit de koekenpan zonder olie of vet (!) en bak de tortilla’s 2 minuten per kant, tot ze bruine vlekjes krijgen.
  Verpak de tortilla’s in aluminiumfolie en houdt ze warm totdat alles gebakken is. Hiervoor kun je ze in een tot 120 graden voorverwarmde oven leggen.

  Serveer de tortilla’s warm met een zelfgemaakte tomatensalsa (zie recept), verse guacamole (zie recept), verschillende groenten (bijvoorbeeld maïs en paprika) en eventueel vlees.

  Bereidingstijd:
  Voorbereiden: ca. 50 minuten (incl. 30 minuten wachten).
  Bereiden: ca. 30 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s