Tomatensalsa

Tomatensalsa

Als ik wraps maakte kocht ik altijd een potje milde saus, want jongste dochter houdt niet van pittig. De dag dat we dringend behoefte hadden aan wraps had ik niet alleen geen tortilla’s in huis, er was ook geen tomatensaus. Tja, dus als we dan toch de tortilla’s al zelf gaan maken, dan kan de tomatensalsa er ook wel bij. Na een beetje rondstruinen op internet heb ik onderstaand recept geprobeerd. Het is echt supermakkelijk en zonder toegevoegde smaak- geur- of kleurstoffen.

Wat vinden we ervan?
De saus smaakt vers en kruidig, maar zeker niet te pittig. Het recept voor deze tomatensalsa plaats ik apart, omdat het niet alleen lekker is bij wraps. Ik heb het bijvoorbeeld ook gebruikt op de pizza en in een snelle pastaschotel of op bruschetta.
Als basis voor de salsa gebruik ik tomatenblokjes uit blik. Je kunt natuurlijk ook verse tomaten gebruiken, maar die zijn over het algemeen wat minder vol en zoet van smaak. Maar ook dat is een kwestie van smaak!
En ook nu weer de tip: maak wat meer dan je nodig hebt. Zorg voor een schoon glazen potje, liefst even uitkoken. Dat kan trouwens ook in de magnetron of (stoom) oven. Als je de salsa in een schoon potje bewaart, blijft deze zeker een week goed in de koelkast. Denk er dan ook wel aan een schone lepel te nemen als je de salsa gebruikt!

Wat heb je nodig (voor ca. 250 ml saus):
1/2 ui, fijn gesnipperd
1 blik tomatenblokjes
1 teen knoflook (geperst)
1 rode peper, fijn gesnipperd (zonder pitjes en zaadlijsten als je het wat minder pittig wilt)
1 el verse marjolein (alleen de blaadjes) of 1/2 tl gedroogde oregano
zout
1/2-1 tl honing
olijfolie om in te bakken

Hoe maak je het:
Verhit een scheutje olijfolie in een niet te kleine koekenpan en laat hierin alle ingrediënten -behalve de tomatenblokjes- op laag vuur sudderen tot de ui zacht is. Voeg dan de tomatenblokjes met het vocht toe en laat de saus zachtjes pruttelen tot alle vocht verdampt is. Voeg dan naar smaak 1/2 tot 1 tl honing toe.

Het is de bedoeling dat al het vocht verdampt en je een vrij stevige saus overhoudt. Heb geduld, het duurt niet erg lang, hooguit een kwartiertje. Ik heb helaas de wekker niet gezet. Dat zal ik de volgende keer wel doen en de kooktijd dan bij dit recept vermelden.

Schep de salsa in het glazen potje en serveer met de tortilla’s (zie recept), gebruik het als basis op de pizza of om een snelle pastasaus te maken.

Tomatensalsa

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s