Kabeljauwfilet uit de oven of de airfryer

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet heb ik via Instagram gevonden. Ik heb het al eens eerder gemaakt en het is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

De filet gaat op een bedje van citroen en tomaat de oven in, besprenkeld met goede olijfolie, gedroogde oregano en wijn. Klaar! Meer is er niet!

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

Tip: omdat ik veel oregano gebruik in pasta, pizza en taginegerechten koop ik meestal een grote pot bij de supermarkt. Nu wilde ik voor de vakantie niet zo’n grote pot meenemen. Blijkt echter dat de grote potten gevriesdroogde oregano bevat en in de kleine potjes/zakjes de “gewone” gedroogde oregano. Nu snap ik pas waarom ik deze oregano zo lekker vind. Het is een detail, maar zeker niet onbelangrijk.
Dus…. op vakantie gaat de grote pot mee. Dan laat ik wel wat anders thuis.

Korte aanvulling d.d. 01-09-2015:
Sinds enige tijd zijn we in bezit van een Philips XL Airfryer. Het is een mini-draagbare-heteluchtoven, daar komt het op neer. De sport is het nu – voor mij althans – om te testen wat je er wel/niet in kunt klaarmaken. En wat is daar handiger voor dan je eigen recepten als uitgangspunt. De kabeljauw is goed gelukt uit de Airfryer: het recept vind je hieronder.
Geweldig lekker!


INGREDIËNTEN

(2 personen):

  • ca. 250-300 g verse kabeljauwfilet (geen diepvries gebruiken)
  • 1 (bio)citroen, schoongeboend en in dunne plakjes
  • 1/2 el citroensap
  • 2 tomaten, in dunne plakjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 50 ml droge witte wijn
  • versgemalen zout en peper
  • goede olijfolie

En verder:

  • een passende ovenschaal
  • aluminiumfolie

BEREIDING

Voorbereiden
Laat de vis op kamertemperatuur komen (klein half uurtje).
Maak van de citroen en tomaat een bedje voor de vis. Leg in de ovenschaal twee rijen citroen en daarop een laagje tomatenplakjes, zodanig dat de vis er niet overheen hangt. Dep de vis goed droog en leg hem (met de mooie kant naar boven, de kant waar de huid zat naar beneden) op de tomaten. Bestrooi met zout, peper en de oregano. Sprenkel de citroensap er over of leg er nog enkele plakjes citroen op als je nog wat over hebt (niet allebei!). Besprenkel met de witte wijn en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

Verwarm de oven of de airfryer voor op 180oC.

In de oven
Bak de kabeljauw in 17 – 20 minuten gaar in het midden van de oven. Controleer dit, want de baktijd is afhankelijk van de dikte van de filet. Deze keer was de vis (de filet wat ongeveer 2 vingers dik) in 17 minuten perfect gegaard. De vis lijkt dan nog een beetje transparant en als je er voorzichtig op duwt geeft hij nog mee. Als de sappen beginnen te stollen en de vis erg stevig voelt en wit van kleur is, dan heeft hij te lang in de oven gestaan en zal hij erg droog zijn. Daarom kun je hem beter iets te kort bakken, dan te lang.

In de airfryer
Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Plaats de ovenschaal in het mandje en bak de vis gedurende ongeveer 6 minuten. Deze tijd is afhankelijk van de dikte van de filet.
De vis lijkt dan nog een beetje transparant en als je er voorzichtig op duwt geeft hij nog mee. Als de sappen beginnen te stollen en de vis erg stevig voelt en wit van kleur is, dan heeft hij te lang in de oven gestaan en zal hij erg droog zijn. Daarom kun je hem beter iets te kort bakken, dan te lang want hij zal nog iets nagaren.

Besprenkel met goede olijfolie en zet met de ovenschaal op tafel. Lekker met nieuwe aardappeltjes en geroerbakte snijbonen. De snijbonen heb ik in linten gesneden en kort gewokt, zodat ze knapperig blijven. Garneer eventueel met eetbare bloemetjes. Al is een salade natuurlijk ook erg lekker voor erbij.

Pin deze foto van Kabeljauw uit de oven of airfryer

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s