Kabeljauwfilet uit de oven

Het recept voor deze boterzachte, smaakvolle kabeljauwfilet heb ik via Instagram gevonden. Ik heb het al eens eerder gemaakt en het is zo ontzettend lekker, dat we dit nu al een familierecept vinden. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is zeker niet moeilijk te maken.

Kabeljauw.ovenschotel (1)

De filet gaat op een bedje van citroen en tomaat de oven in, besprenkeld met goede olijfolie, gedroogde oregano en wijn. Klaar! Meer is er niet!

Tip: omdat ik veel oregano gebruik in pasta, pizza en taginegerechten koop ik meestal een grote pot bij de supermarkt. Nu wilde ik voor de vakantie niet zo’n grote pot meenemen. Blijkt echter dat de grote potten gevriesdroogde oregano bevat en in de kleine potjes/zakjes de “gewone” gedroogde oregano. Nu snap ik pas waarom ik deze oregano zo lekker vind. Het is een detail, maar zeker niet onbelangrijk.
Dus…. op vakantie gaat de grote pot mee. Dan laat ik wel wat anders thuis.

Kabeljauwfilet uit de Airfryer
Kabeljauwfilet op een bedje van snijbonen-linten

Korte aanvulling d.d. 01-09-2015:
Sinds enige tijd zijn we in bezit van een Philips XL Airfryer. Het is een mini-draagbare-heteluchtoven, daar komt het op neer. De sport is het nu – voor mij althans – om te testen wat je er wel/niet in kunt klaarmaken. En wat is daar handiger voor dan je eigen recepten als uitgangspunt.
De kabeljauw is goed gelukt uit de Airfryer: het recept vind je op onze website www.theamazingkitchen.nl
Geweldig lekker! En geserveerd op een bedje van snijbonen-linten uit de wok (dat dan weer wel).

Wat heb je nodig (2 personen):

  • ca. 250-300 g verse kabeljauwfilet (geen diepvries gebruiken)
  • 1 (bio)citroen, schoongeboend en in dunne plakjes
  • 1/2 el citroensap
  • 2 tomaten, in dunne plakjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 50 ml droge witte wijn
  • versgemalen zout en peper
  • goede olijfolie

verder heb je nodig:

  • een passende ovenschaal
  • aluminiumfolie

Hoe maak je het:
Laat de vis op kamertemperatuur komen (klein half uurtje). Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak van de citroen en tomaat een bedje voor de vis. Leg in de ovenschaal twee rijen citroen en daarop een laagje tomatenplakjes, zodanig dat de vis er niet overheen hangt. Dep de vis goed droog en leg hem (met de mooie kant naar boven, de kant waar de huid zat naar beneden) op de tomaten. Bestrooi met zout, peper en de oregano. Sprenkel de citroensap er over of leg er nog enkele plakjes citroen op als je nog wat over hebt (niet allebei!). Besprenkel met de witte wijn en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Kabeljauw.ovenschotel (2)

Bak de kabeljauw in 17 – 20 minuten gaar in het midden van de oven. Controleer dit, want de baktijd is afhankelijk van de dikte van de filet. Deze keer was de vis (de filet wat ongeveer 2 vingers dik) in 17 minuten perfect gegaard. De vis lijkt dan nog een beetje transparant en als je er voorzichtig op duwt geeft hij nog mee. Als de sappen beginnen te stollen en de vis erg stevig voelt en wit van kleur is, dan heeft hij te lang in de oven gestaan en zal hij erg droog zijn. Daarom kun je hem beter iets te kort bakken, dan te lang.

Besprenkel met goede olijfolie en zet met de ovenschaal op tafel. Lekker met nieuwe aardappeltjes en een salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s