Citroen pasta met gerookte forel en ricotta

In de zomer- of vakantiekeuken horen voor mij lichte maaltijden of in ieder geval ook gerechten die snel klaar zijn.  Zoals dit pastagerecht bijvoorbeeld. Het enige dat er gekookt wordt is de pasta. De overige ingrediënten zoals de gerookte forel, de ricotta en de citroenolie worden op kamertemperatuur aan de pasta toegevoegd. Het recept komt uit een boek van Donna Hay, maar helaas kon ik dat nergens vinden. Tja dan maar geïmproviseerd! Niet zo moeilijk als je de ingrediënten wel weet. De verhouding voor pasta met citroen en olijfolie vond ik wat lastiger. Dat heb ik dan ook even gegoogled. En snel klaar was het zeker, want binnen een half uurtje zaten we aan tafel!

Wat vinden we ervan?
De smaak is af! Meer hoef ik er eigenlijk niet van te zeggen, maar dat doe ik natuurlijk toch wel. Het is een pastagerecht waarbij de saus niet gekookt wordt. Dat houdt dus in dat de pasta uiteindelijk lauwwarm is. Maar wat smaakt het allemaal geweldig goed bij elkaar. Ik geef er een eenvoudige salade bij met tomaten en avocado, rode ui en gemengde sla. Dat is voldoende want de pasta steelt de show.
Eigenlijk hoor je citroenpasta te maken met linguine, of, als je dat niet hebt spaghetti of andere dunne pasta. Maar ik heb voor een stevige pasta gekozen.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 200 gr pasta
  • 125 gr gerookte forel
  • 100 gr ricotta
  • sap van 1 citroenen
  • zest van 1/2 (bio)citroen
  • 1 el goede olijfolie
  • zout en peper
  • handje peterselieblaadjes, grof gesneden

Hoe maak je het:
Haal de forel en ricotta een half uur voordat je begint te koken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Kook de pasta in ruim water met zout al dente. Zet de wekker hierbij 1 minuutje korter zodat je kunt proeven of hij goed is. Te gare pasta is niet lekker!
Begin met de voorbereidingen voor de salade. Maak een dressing.
Boen de citroen goed schoon onder warm water. Trek zestes van ongeveer de helft van de citroen. Heb je geen zesteur, gebruik dan een dunschiller en snijd het schilletje in heel dunne reepjes. Let er wel op dat je niet het witte van de schil meeneemt, dat smaakt bitter.
Meng citroensap en zest met de olijfolie en klop dit goed tot een bindend sausje. Klop er naar smaak zout en peper door. Schep ongeveer eenderde van de ricotta bij de citroenolie en roer de ricotta goed los. Je hebt nu een romige saus. Proef op smaak. Hij moet echt naar citroensap smaken.

Citroenpasta met gerookte forel (2)

Giet de pasta af in een vergiet die je in een serveerschaal plaatst. Gooi het kookwater weg en doe de pasta in de schaal. Meng de saus er door en schep de overige ricotta en de forel er op. Strooi de peterselie er over. Druppel er tenslotte nog wat olijfolie over.
Meng de dressing door de salade en serveer meteen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s