Gebakjes met perziken en amandelvulling

Alweer een tijdje geleden maakte ik voor het eerst de bosbessentaart (recept). Vooral de vulling, een light variant van amandelspijs, was zo ontzettend lekker dat ik het nog eens wilde gebruiken. Daaruit is dit gebakje ontstaan. Vandaag had ik er weer zin in, maar omdat we al een verjaardag hebben gehad deze week met meer dan voldoende gebak, leek het me verstandiger om het recept maar te posten zonder nieuwe foto’s te maken.

Perziktaartjes

Wat vonden we ervan?
De combinatie wilde (of platte of hoe-dan-ook) perzik met amandel is echt zooo geweldig. Ik wilde vier gebakjes maken, maar bleek iets aan amandelmengsel over te houden, daar heb ik 2 minigebakjes van gemaakt.
Omdat het zo lekker smaakte, heb ik later de kleinere versie nog eens gemaakt met bosbessen. Een soort petit-four of one-bite eigenlijk.
De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 grotere gebakjes. Maak je liever kleine one-bites of petit-fours gebruik dan een muffinvorm voor 12 stuks. Je kunt ook timbaaltjes gebruiken, een klein cakevormpje, voor 4 stuks halveer je de aangegeven hoeveelheden. Bovendien is het een heel gemakkelijk recept, het moeilijkste is het stijf slaan van de eiwitten! En voor gebak is het snel klaar, dus ideaal als je onverwacht gasten krijgt.

Perziktaartjes

Wat heb je nodig:
Perziktaartjes

 • 2 eiwitten
 • 80 gr suiker
 • 50 gr amandelmeel * + een beetje extra
 • 4 vellen bladerdeeg, ontdooid maar nog heel koud
 • 2 wilde perziken
 • 4 vlaaivormpjes, timbaaltjes of 1 muffinvorm
 • amandelschaafsel
 • poedersuiker (voor het serveren)

benodigdheden:

 • 1 metalen of glazen beslagkom, ontvet met een beetje citroensap
 • mixer
 • deegroller
 • appelboor
 • evt. papieren muffinvormpjes en bakpapier

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte (of 200 graden hetelucht). Beboter de vlaaivormpjes of muffinvorm. Leg evt. op de bodem van de vorm een velletje bakpapier, beboter dan ook het papier.
Was de perziken. Probeer met de appelboor de pitten los te snijden. Soms zijn de pitten iets te groot voor de appelboor, dan kun je het best een scherp mesje gebruiken.
Halveer de perziken zó, dat je twee cirkels overhoudt. Trek voorzichtig met behulp van een mesje de schil eraf. Zet apart.
Klop de eiwitten stijf in de kom en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Voeg de volgende hoeveelheid pas toe als het eiwit weer stijf geklopt is. Schep voorzichtig het amandelmeel door het eiwit en zet even apart.

Voor de grote gebakjes:
Bekleed de vlaaivormpjes met een plakje bladerdeeg en laat het deeg een stukje oversteken (zie foto). Knip of snijd het wel rond.
Perziktaartjes
Prik met een vork het deeg op een paar plaatsen in. Bestrooi elke vorm met een beetje amandelmeel. Verdeel de vulling over de vormpjes. Leg in elke vorm een halve perzik en druk voorzichtig een beetje aan. Knijp met je vingertoppen het overtollig deeg rondom samen, zodat een mooie vorm ontstaat.
Perziktaartjes
Bestrooi met het amandelschaafsel.

Voor de kleine gebakjes:
Bij gebruik van de timbaaltjes begin je met het fruit. Snijd de perziken of bosbessen in kleine stukjes. Het amandelschaafsel kun je beter naderhand erover strooien. Verdeel dit over de vormpjes, schep de amandelvulling erop. Steek rondjes uit het bladerdeeg, 2 per velletje bladerdeeg. Ze moeten de vulling helemaal afdekken.
Perziktaartjes Perziktaartjes

Gebruik je de muffinvorm, dan is het handig om hier papieren vormpjes bij te gebruiken. De perziken die ik had, pasten trouwens precies in de vorm!

Werk dan op dezelfde manier als met de grote gebakjes:  steek rondjes uit het bladerdeeg (4 per velletje) en bekleed hiermee de vormpjes. Schep dan de vulling in de vormpjes en daarop het fruit.

Bak de gebakjes in de voorverwarmde oven in ca. 15 tot 20 min. gaar en goudbruin. Laat in de vorm afkoelen. De timbaaltjes kun je al eerder keren, evt. vooraf even lossnijden.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Op de kleine gebakjes kun je evt. ook een toefje slagroom spuiten.

* Heb je geen amandelmeel dan kun je ook zelf amandelen malen in een food processor of in het bakje van je staafmixer. Neem dan wel gepelde amandelen.

Gebruik je bosbessen of blauwe bessen, dan kun je de gebakjes het beste naderhand met amandelschaafsel bestrooien. Dat heb ik niet gedaan en dan absorberen de amandelen het vruchtensap en zie je het niet meer.Bosbessentaartjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s