Pittige basilicum olie

Het is altijd handig om een aantal snelle recepten voor dressings achter de hand te hebben, waarop je altijd kunt terugvallen. Voor mij zijn dat een honing-mosterd-balsamico dressing voor de sla, de tsatsiki voor bij pittige oosterse gerechten en een frisse yoghurtdressing met tuinkruiden (zie recept) voor bij maaltijdsalades.
Basilicum olie
Vanaf vandaag is daar basilicumolie aan toegevoegd. Het is een heel gemakkelijk recept en vooral erg lekker om mozzarella in te marineren. De aangegeven hoeveelheden zijn ruim voldoende voor 2 bolletjes mozzarella. Ik had er maar één in de koelkast liggen, dus heb nog wat olie over. Een deel daarvan heb ik gebruikt voor over de bietensalade, het hoofdgerecht van vandaag (zie recept). En nóg heb ik wat olie over. Restjes van dressing bewaar ik altijd in een schoon potje in de koelkast (ik bewaar hiervoor alle kleine potjes van bijv. kappertjes, olijven enz.). Ik ben benieuwd hoe lang de olie goed blijft!

Wat vinden we ervan?
Het recept heb ik iets aangepast door iets minder chilipoeder te gebruiken, en nog is de dressing best pittig! Nu mag dat wel bij de mozzarella en ook bij de salade, maar als je er niet van houdt kun je de chilipoeder ook weglaten.
De verse basilicum geeft een heerlijke smaak aan de olie en hierdoor ook aan de gerechten waarin je het gebruikt. Al moet ik wel toegeven dat het de smaak van verse basilicum niet kan evenaren! Ik heb altijd een potje verse basilicum op het aanrecht staan. Ook nu heb ik, naast de basilicumolie, de bietensalade bestrooid met verse basilicum.

Wat heb je nodig:
4 el goede olijfolie
1 el fijn gesneden verse basilicumblaadjes
1/4 tl (zee)zout
1/4 tl versgemalen peper
1/4 tl chilipoeder

Hoe maak je het:
Meng de ingrediënten en laat alles ongeveer een kwartiertje intrekken.

Serveer-suggesties:

 1. Laat 2 bollen buffelmozzarella goed uitlekken en snijd in plakken en leg op een schaal. Schep er de olie overheen en laat afgedekt in de koelkast een kwartiertje intrekken. Laat op kamertemperatuur komen. Serveer met stokbrood of toast van zuurdesembrood.
  Heb je een feestje dan is het ook leuk om de kleine mozarella te gebruiken.
  Basilicum olie
 2. Ook geslaagd als dressing/marinade op tomaten. Bijv. als bijgerecht bij een tagineschotel. Snijd 4 tomaten in partjes en vermeng met 1 el basilicumolie. Evt. nog een beetje zout toevoegen. Peper was voor mij niet nodig, de olie is al pittig genoeg.
  Basilicum olie
 3. Maak de bietensalade en gebruik de basilicumolie als extra smaaktoevoeging. Het geeft de salade een extra dimensie. Gebruik balsamico siroop om er overheen te sprenkelen.
  Basilicum olie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s