Zomers: dessert soepje van vers fruit

Fruit, en dan met name zomerfruit, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ze gaan in een smoothie, in cheescake, ijs, yoghurt, jam, soep. Soep? Ja, koude fruitsoep. Ooit heb ik het eens op een website van een restaurant of misschien op tv gezien, ik weet het niet. Dan natuurlijk een verfijnde versie. Misschien zo genoemd omdat het geserveerd werd in soepborden?  Mijn fruit op sap (want dat is het eigenlijk) heb ik gisteren gemaakt, waarbij we de helft -nauwelijks afgekoeld- meteen hebben gegeten met Griekse yoghurt. De andere helft heb ik in een glazen pot in de koelkast bewaard tot vandaag. Het voordeel van bewaren -of nadeel, het is maar net wat je belangrijk vindt- is dat alle smaken wat intenser worden. Bovendien zijn de perziken niet meer wit, maar hebben ze de kleur van de blauwe bessen aangenomen. Is dat een ramp? Nee, ik vind van niet!

Fruitsoep met ijs

Geserveerd in een soepbord met een bolletje vanille-ijs en een beetje chocoladesaus, is dit echt waanzinnig lekker.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Fruitsoep met ijs

  • gemengd fruit, van alles ongeveer een handvol:
    aardbeien, bosbessen, pruimen, rode bessen en 1 perzik
  • 1 el zelfgemaakte vanillesuiker + 1 vanillestokje *
  • een scheutje citroensap
  • voor de liefhebber kan er ook nog een scheutje alcohol in (bijv. likeur in een van de fruitsmaken)
  • vanille-ijs
  • poedersuiker
  • chocoladesaus van 50 gr. chocolade

Hoe maak je het:
Was het fruit, snijd aardbeien in tweeën, pruimen in vieren en perzik in zessen. Ris de rode bessen van de takjes (gaat het makkelijkst met een vorkje en dan met de bolle kant van de vork naar boven) boven een kommetje.
Fruitsoep met ijs
Doe in een pan een klein scheutje water en de bosbessen. Verhit de pan en laat de bosbessen aan de kook komen. Let op dat de bessen niet droog koken en aanbranden. Als de bessen hun vocht beginnen af te geven perziken, pruimen en ongeveer een derde van de rode bessen toevoegen. Voeg nu ook het citroensap, de suiker en het vanillestokje toe. Laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste minuut de aardbeien toe.
Draai het vuur uit en laat het fruit afkoelen. Voeg vlak voor het serveren het restant van de rode bessen toe.

Maak tijdens het afkoelen de chocoladesaus. Breng in een steelpannetje water aan de kook. Hang hierin een kom, of een ander pannetje. De kom mag het water niet raken. Verbrokkel de chocolade in de kom (hoe kleiner de stukjes, des te sneller de chocola smelt). Voeg evt. een klein scheutje room of melk toe. Deze moet niet ijskoud zijn, anders stolt de chocolade gelijk weer. Het makkelijkst is de room toe te voegen als de chocolade nog niet gesmolten is. Op een kleine hoeveelheid chocola als deze zal een theelepel waarschijnlijk wel voldoende zijn. Goed roeren en de kom apart zetten, zodat de chocola kan afkoelen.

Opmaken van het bord:
Haal een kwartier van te voren het ijs uit de vriezer. Plaats in met midden van het bord een patisseriering en schep de vruchtencompote erin Het sap zal eronder uit lopen. Beweeg de ring evt. een beetje rond, zodat het sap gelijk verdeeld wordt. Haal de ring voorzichtig weg, het fruit zal hierbij iets uitzakken. Heb je geen ring, schep dan eerst wat vruchtensap in de borden en verdeel dit met de bolle kant van een lepel.
Schep er dan het fruit op.
Fruitsoep met ijs
Strooi over de rand van elk bord een laagje (niet te dik) poedersuiker. Gebruik hiervoor een theezeefje. Leg op elk bord een bolletje ijs en druppel hier tenslotte wat chocoladesaus overheen.

Fruitsoep met ijs

* Zelf vanillesuiker maken, het smaakt zo veel beter dan vanillesuiker uit een zakje! Als je bij het bakken van taart of koken van een dessert vanille nodig hebt, bewaar dan de peulen nadat je het merg eruit hebt gehaald. Doe deze samen met fijne tafelsuiker in een bakje en zo heb je je eigen vanillesuiker gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s