Wat te doen met al dat zomerfruit?

Als ik in de zomermaanden naar de markt ga om boodschappen te doen, dan is de kans groot dat ik met een volle tas fruit weer naar huis ga. Ik kan me dan gewoon niet inhouden, kwestie van gulzigheid? In ieder geval, met dat fruit moet je wel wat doen. Behalve zo uit de hand eten, zijn er allerlei mogelijkheden. Na alle taarten en taartjes die ik al geplaatst heb, wordt het tijd voor eens wat anders. Het is heerlijk om zelf jam of fruit op sap te maken en te bewaren. Ook als je geen fruit uit eigen tuin hebt, is dat de moeite waard.

Pruimen op sap
De eerste potjes heb ik vorige week al gemaakt, met verschillende soorten fruit. Vandaag vond ik nog wat pruimen in de koelkast en ik bedacht dat ik die ook wel kon inmaken. Leuk om te doen! Voordeel van inmaken is ook dat je het fruit wat langer kunt bewaren (als dat lukt).

Wat vinden we ervan?
Om te beginnen de dessertsaus: een topping die heerlijk smaakt in de yoghurt of bij ijs. Het is een saus geworden, omdat ik ervoor gekozen heb niet te veel suiker te gebruiken en het fruit niet te lang te laten koken. Hoe langer je het fruit laat koken, hoe dikker het sap wordt totdat je uiteindelijk een jam overhoudt.
Vruchtenjam
De pruimen op sap: ook voor de pruimen heb ik niet al te veel suiker gebruikt. Ook heb ik ze maar kort laten koken, zodat je nog kunt zien dat het pruimen zijn en het geen moes geworden is. Ook de pruimen zijn erg lekker met yoghurt en ijs.

Wat heb je nodig:
voor de dessertsaus:

  • 300 gr bosbessen
  • 200 gr aardbeien
  • 100 gr witte druiven
  • 2 el suiker
  • 1/2 el citroensap

voor de pruimen op sap:

  • 375 gr pruimen (niet schoongemaakt)
  • 1 el suiker
  • 1 tl citroensap en een klein stukje schil

benodigdheden:
schone jampotjes 2 kleine of 1 grotere
1 kleine weckpot of grote jampot voor de pruimen

Hoe maak je het:
Wil je het fruit dat je gaat inmaken langer kunnen bewaren dan is het belangrijk dat je schoon werkt, maar ook dat je goed (dus niet overrijp) fruit gebruikt. Eet je het meteen op, dan kun je gerust wat geblutst of overrijp fruit gebruiken. Maak het wel goed schoon.
De potten (en deksels) waar je het fruit in bewaart spoel je, vlak voor je ze vult, goed om met kokend water. Je kunt ze ook kort van te voren wassen in de vaatwasser.

Voor de dessertsaus: was het fruit en maak het schoon. Snijd evt. druiven en aardbeien in stukjes. Doe alle ingrediënten in een kleine pan en verwarm de inhoud langzaam tot het begint te koken. Laat ca. 10-15 minuten pruttelen, totdat de suiker gesmolten is en het fruit zacht.
Draai het vuur uit en schep de saus meteen in de potten.
Vruchtenjam
Draai de deksels er stevig op en laat ze ondersteboven op een handdoek afkoelen. Hierdoor worden de potten luchtdicht afgesloten en ontstaat er een vacuüm. Je kunt zo het fruit langer bewaren.

Voor de pruimen: was de pruimen goed. Halveer ze en verwijder de pit. Doe alle ingrediënten in een kleine pan en laat langzaam aan de kook komen.
Pruimen op sap
Laat 5-10 minuten zachtjes koken, totdat de suiker gesmolten is en de pruimen nog niet helemaal stuk gekookt zijn.
Draai het vuur uit en schep de pruimen met sap in het glas. Sluit de pot meteen af met het deksel.

Belangrijk: als het fruit kort wordt gekookt, blijft het behoorlijk vloeibaar. Hierdoor kun je het ook minder lang bewaren dan jam, die wel tot één jaar goed blijft. Bewaar de potten in de koelkast en eet binnen een paar dagen na openen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s