Zomerfruit deel 2: yoghurtijs van bosbessen

Het gaat denk ik een kleine serie worden! Heb de smaak wel te pakken, want ik heb gisteren ook yoghurtijs gemaakt met verse bosbessen. Om buikpijn van te krijgen zo lekker – we konden bijna niet stoppen met eten. Maar toch -o wat ben ik soms sterk- gisteren een kleine portie, vandaag een en er is nog een beetje over voor morgen. Al moet ik eerlijk toegeven dat we gisteren na het restant te hebben ingevroren, met de emmer uit de ijsmachine tussen ons in de laatste beetjes hebben zitten oplepelen.

Bosbessen Yoghurtijs

Wat vinden we ervan?
Nou ja dat is wel duidelijk, toch? Dit keer heb ik een ijsmachine gebruikt, terwijl ik eerder op de “eenvoudige” manier yoghurtijs heb gemaakt. Het ijs uit de ijsmachine is zachter van structuur en ook gelijkmatiger. IJs dat je met de hand losroert, heeft bij mij toch nog ijskristallen maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. De ijsmachine gaat helaas na de testperiode weer terug naar oudste dochter en dan kan ik weer gaan oefenen met de mixer.

Onderstaand recept is bij benadering. Normaal gesproken weeg ik de hoeveelheden altijd af, maar dit keer heb ik een maatbeker van 250 ml inhoud gebruikt. Als ik het ijs nog een keer maak, dan zal ik de hoeveelheden aanpassen naar grammen.
Nadeel van deze ijsmachine is overigens dat je de container waar het ijs in gaat eerst ca. 12 uur in de vriezer moet zetten. Daar moet je dan weer wel rekening mee houden.

Wat heb je nodig (voor 6 porties):

  • 400 ml Griekse yoghurt van 10% (volvette yoghurt geeft het beste resultaat)
  • ca. 300 ml verse bosbessen
  • 150-200 ml suiker (of andere zoetstof)

benodigdheden:

  • een plastic bak van ca. 1 liter, geschikt voor de vriezer
  • een blender of staafmixer
  • een mixer of ijsmachine

Hoe maak je het:
Was de bosbessen en haal evt. stengeltjes er uit. Doe bosbessen met 150 ml suiker in de blender en maal in enkele minuten totdat de suiker gesmolten is en je tevreden bent over de consistentie. Hoe langer je de blender laat draaien, hoe fijner de schilletjes van de bosbes worden. Proef de fruitmassa op smaak. Is deze nog te zuur, voeg dan nog wat suiker toe.
Bosbessen Yoghurtijs
Gebruik je rietsuiker, dat moet deze eerst in water moeten opgelost worden. Je wilt geen knarsende suikerkorrels in je ijs. Laat de suikerstroop eerst afkoelen voordat je hem in de blender doet!
Meng het fruitmengsel met de yoghurt.
Bosbessen Yoghurtijs

Heb je geen ijsmachine, giet het mengsel dan in de diepvriesbak en zet in de vriezer. Als het begint te bevriezen goed losroeren, het liefst met een mixer zodat alle ijskristallen verdwijnen. Herhaal dit nog 10x na telkens 45 minuten.

Bosbessen Yoghurtijs
Gebruik je een ijsmachine, volg dan de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing.
Serveer met fijngesneden munt of met de dessertsaus (zie recept) en een beetje kokosrasp.

Na bereiding is het ijs uit de ijsmachine gelijk gebruiksklaar. Komt het uit de vriezer, laat het ijs dan gedurende ca. 20 minuten licht ontdooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s