Kippenragout met kastanjechampignons

Het is frisjes vandaag en ik heb geen zin in een frisse zomerse maaltijd. Het weer vraagt om een suddergerechtje, maar dan een snelle versie. Daarom kies ik voor kip in plaats van rundvlees. Kippendijen wel te verstaan, want daar zit meer smaak aan en ook wat vet waardoor ze niet zo snel droog worden.

 Kippenragout met kastanjechampignons

Wat vinden we ervan?
Kip en champignons vormen een uitstekend koppel. Voeg daar knoflook en tuinkruiden aan toe en het gerecht is perfect. Omdat de champignons gedurende het sudderen vocht verliezen hoef je -als je een goed sluitende pan hebt- geen vocht toe te voegen. Hierdoor blijven alle smaken behouden. Lekker met friet, brood of -traditioneel- in een pasteitje. Kies je voor een pasteitje, snijd dan vlees en champignons wat kleiner.

Wat heb je nodig (3-4 personen):

 • 4 kippendijen, in niet te kleine stukken gesneden
 • 250 gr kastanjechampignons, in plakjes
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 el tijmblaadjes
 • 2 cm citroenschil, zonder wit (fijngesneden)
 • 1 kleine ui, niet te fijn gehakt
 • 1/2 kippenbouillonblok
 • 1 el witte wijn
 • 1 el olijfolie
 • 1 el (room)boter
 • peper en zout
 • 1/2-1 el maïzena
 • 1 el fijngesneden peterselieblaadjes

benodigdheden:

 • tagine of braadpan met dikke bodem

Hoe maak je het:
Verhit de olie en boter in de tagine of braadpan tot de boter begint te bruisen. Strooi zout en peper op de kippendijen en bak in de hete boter in 2 keer rondom bruin, schep uit het vet. Bak de knoflook en ui in de resterende boter zachtjes aan, de uit mag iets bruinen, maar niet aanbranden.

Voeg de champignons toe en bak 5 min. mee.

Kippenragout met kastanjechampignons

Voeg dan de kip weer toe samen met de kruiden en citroenschil. Laat even warm worden en voeg dan de witte wijn toe, de bouillonblok. Sluit de pan, draai het vuur laag en laat het gerecht gedurende ca. 20 minuten smoren. Schep af en toe om en controleer of er nog voldoende vocht in staat. Voeg indien nodig nog wat heet water toe.
Ik vind het lekker om de saus een beetje te binden. Afhankelijk van de hoeveelheid 1/2 el maïzena oplossen in een beetje water. Neem de pan van het vuur en meng de maïzena onder goed roeren door het gerecht. Zet de pan terug op het vuur en warm -al roerend- nog even goed door.

Serveer in kleine pannetjes of kommen en bestrooi vlak voor het serveren met de peterselie.

Kippenragout met kastanjechampignons

Bereidingstijd:
voorbereiden 15 minuten
bereiden 30 minuten

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s