Gevulde courgettes

Erg leuk vond ik de ronde courgettes die ik in Frankrijk op de markt tegenkwam. Ze zijn niet zo groot en op die manier kun je per persoon een courgette serveren. Bovendien staat dat ook gezellig op tafel. Op zoek naar een light recept kwam ik gevulde courgettes tegen in mijn oude Griekse kookboek, waarbij naast vlees ook rijst gebruikt werd in de vulling. Rijst is dan ook de basis geworden voor de vulling in dit gerecht. De courgette en kruiden, die even gewokt worden in een beetje olie, geven smaak aan de rijst.
Lekker met de gehakballetjes in tomatensaus (klik hier voor het recept).

Gevulde courgette

Wat vonden we ervan:
De smaak van de rijst is heerlijk en bovendien lekker licht. De courgettes heb ik voordat ze de oven in gaan, beetgaar gestoomd in de stoomoven. Op die manier behouden ze hun smaak en zakken ze niet in elkaar omdat ze nog vrij stevig zijn. Deze courgettes zijn niet zo groot en wij hebben niet voldoende aan één courgette met een beetje rijst, dus heb ik de normale hoeveelheid rijst gekookt en klaargemaakt. Wat ik overhield aan vulling, heb ik er apart bij geserveerd.

Wat heb je nodig  (voor 2 personen):
Gevulde courgette

  • 2 ronde courgettes
  • 175-200 gr jasmijnrijst of basmati rijst
  • 4 lente- of bosuitjes
  • 1 handvol verse marjolein, alleen de blaadjes
  • zout peper
  • scheutje olijfolie

benodigdheden:

  • meloenbolletjes lepeltje om de courgettes mee uit te hollen

Hoe maak je het:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af, roer los met een vork en laat even droog stomen  (maar niet helemaal afkoelen).
Was de courgettes en snijd het kapje er af. Hol de courgettes uit. Dit gaat het makkelijkst met een meloenbolletjes lepel. Heb je die niet probeer dan met een (grapefruit)mesje de binnenkant los te snijden. Zorg dat je nog een rand van ca. 1/2 cm dikte overhoudt. Kook de courgettes en kapjes in de stoomoven in ca. 10 minuten beetgaar. Je kunt ze ook in een stoommandje in een pan stomen. Dat werkt ook heel goed. Heb je dat niet, kook ze dan in water met zout, ca. 5-10 minuten. Controleer regelmatig of ze niet te gaar worden. Laat na de kooktijd de courgettes in de stoomoven/in het stoommandje zodat ze niet afkoelen. Heb je ze in het water gekookt, schep ze met een schuimspaan uit het water en leg ze dan ondersteboven in een vergiet. Hang de vergiet boven het hete water, zodat de courgettes warm blijven.
Snijd, terwijl de courgettes stomen, het vruchtvlees van de courgette grof. Snijd de lente-uitjes in ringetjes, het groen apart houden. Hak de kruiden (niet te fijn).
Verhit een scheutje olijfolie in een wok of in een grote koekenpan. Roerbak hierin courgette, marjolein en lente-uitjes in 3-5 minuten beetgaar, bestrooi met peper uit de molen en zout. Voeg de rijst en het groen van de lente-uitjes toe en laat nog even bakken.

Zet de courgettes in een schaal en vul ze met het rijstmengsel. Zet de kapjes er op en serveer meteen. Geef de overige rijst er apart bij.

Bereidingstijd:
(voor)bereiden: ca. 30 minuten

Gevulde courgette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s