Vandaag heb ik mijn foto’s gesorteerd en daarbij kwam ik de ratatouille tegen die ik een tijdje geleden gemaakt heb toen de kids hier zouden eten. Hmm, lang geleden alweer. Het was toen zo gezellig dat ik geen tijd had om foto’s van het gerecht zelf te maken. Voldoende reden om te zien of ik genoeg groenten in huis heb om hem weer eens op tafel te zetten en dan nu wel een foto te maken.
Met courgette, paprika, rode ui en aardappelen is dit voldoende voor een vegetarische maaltijd voor twee personen. Voor vier personen maak je er bijvoorbeeld gehaktballetjes in tomatensaus met verse tomaten (zie hier voor een soortgelijk recept) bij.
Wat vinden we ervan?
Het smaakt uitstekend, lekker verse kruiden erin en knoflook. Maar het lekkerst zijn eigenlijk de rode uien (normaal heb ik er meestal witte in), heerlijk donker geroosterd en vol smaak. Het recept is voor 4 personen, wij hebben er toen met vijf van gegeten en dat was nét genoeg omdat we er nog een gerecht bij hadden. Waarschijnlijk kip of gehaktballetjes, want die zijn wel favoriet.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
- 2 courgettes
- 1 aubergine
- 1 rode, groene en gele paprika
- 2 (rode) uien
- 250 gr kastanjechampignons
- 250 gr cherrytomaten
- 2 kg aardappelen (krielen met schil)
- 6 teentjes knoflook (heel, niet gepeld)
- zwarte olijven
- flink bosje kruiden: rozemarijn, tijmblaad, marjolein, basilicum en peterselie
- peper en grof zee zout
- olijfolie
benodigdheden:
- 2 bakplaten
- bakpapier of siliconenmatjes
Hoe maak je het:
Maak je het gerecht voor 4 personen, dan lukt het niet om alle ingrediënten op een bakplaat te bakken. Gebruik dan 2 bakplaten, zodat de groenten en aardappelen een beetje de ruimte hebben en niet alles op elkaar ligt. Heb je maar één bakplaat, gebruik dan bijv. een grote ovenschaal. De aardappelen gaan in de nog niet voorverwarmde oven. Zij hebben iets meer tijd nodig om te garen.
Maak je het voor twee, dan kun je ook de groenten iets groter snijden, ze hebben dan meer tijd nodig om te garen en zijn gelijk met de aardappelen klaar.
Was en droog de groenten en de aardappelen, veeg de champignons schoon met een vochtig doekje.
Beleg beide bakplaten met bakpapier of een siliconenmatje.
Was en droog de kruiden. Knip de rozemarijntakjes in stukken, ris de tijmblaadjes en marjoleinblaadjes van de takjes, snijd blad en stengels van de basilicum grof. Houd de peterselie apart, deze is voor de garnering.
Snijd de aardappelen overlangs in vieren en leg ze op één bakplaat. Verdeel de helft van de kruiden en 4 tenen knoflook over de aardappelparten, strooi er grof zout en wat peper over en besprenkel met ca. 2 el olijfolie. Schep goed om. Zet de bakplaat onderin de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
Snijd alle groenten in niet te kleine stukken, halveer de champignons en laat kleintjes heel. Halveer de uien overlangs en snijd dan in partjes. Laat de cherrytomaatjes heel. Verdeel alle groenten over de 2e bakplaat. Verdeel er 4 teentjes knoflook over en de tijmblaadjes. Snijd de basilicum grof (met de steeltjes) en verdeel erover. Strooi grof zout en peper over de groenten en besprenkel met ca. 2 el olijfolie. Schep de groenten om.
Als de oven warm is de bakplaat met groenten bovenin zetten. Bak gedurende 30 minuten, schep halverwege de groenten en aardappelen nog eens om. Eventueel kun je de bakplaten ook nog omwisselen en de aardappelen bovenin zetten. Controleer na 20-25 minuten of de groenten niet te gaar worden.
Serveer in aparte schalen of meng groenten en aardappelen voordat je ze serveert en schep in een grote schaal.
Hak de peterselie grof en strooi vlak voor het serveren over de groenten.
Tip:
Maak je een ratatouille met vlees of kip, dan is het ook lekker om het mee in de oven te braden. Liefst vlees/kip met een vetrandje, dat wordt tijdens het braden niet zo droog. Bijvoorbeeld kippendijen, kipdrumsticks of in vieren gesneden halskarbonades. Braad het vlees (gekruid met zout en peper) eerst aan in de koekenpan om het een bruin kleurtje te geven. Meng daarna met aardappelen en groenten.
3 thoughts