Italiaanse maaltijdsoep: Minestrone

Het is alweer een hele poos geleden dat we soep gegeten hebben. Dat heeft natuurlijk alles met de zomer te maken. Misschien geldt dat niet voor iedereen, maar warme soep als het buiten ook al warm is, dat gaat er bij mij niet in! Vandaag is het weer aan de frisse kant, het lijkt zelfs wel herfst. Wat dat betreft zou een soepje niet verkeerd zijn. Als we dan toch soep maken vandaag, dan wordt het maar gelijk een maaltijdsoep. Lekker met zelfgebakken brood erbij of foccaccia, helemaal klaar.

Minestrone

Wat vinden we ervan?
Uitstekend! Vooral omdat het al zo lang geleden is dat we soep hebben gehad natuurlijk. Maar zonder flauwekul…. Het smaakte echt goed. Hartverwarmend, met veel verse groente en stevige pasta. Aan die pasta ben ik echt verslingerd geraakt, ik gebruik hem zo vaak mogelijk. In een (maaltijd)soep neemt pasta erg veel vocht op. Als je dan fusilli gebruikt bijvoorbeeld, dan wordt deze snel veel te gaar en dat is niet zo lekker. Vandaar dus, stevige pasta.

Wat heb je nodig (4 personen):

 • 1  paprika, in dunne reepjes
 • 1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
 • 1 dunne prei, in ringetjes
 • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
 • 2 bospeentjes, in plakjes
 • 100 gr kastanjechampignons, in plakjes
 • 1 teen knoflook, fijn gehakt
 • 2 bouillonblokken (tuinkruiden of bospaddestoelen)
 • 100-125 gr stevige pasta (bijv. trottole of penne)
 • takjes verse tuinkruiden: 5 tijm, 1 rozemarijn, 1 salie, 4 marjolein
 • 1 pak passata di pomodoro (500 gr)
 • ca. 1,5 ltr water
 • olijfolie
 • evt. 1 el maïzena om de soep te binden

voor erbij:
Minestrone

 • brood (zelfgebakken of afbakbrood)
 • kruidenboter (lekker zelf gemaakt, tijm, marjolein, bieslook, knoflookbieslook, drupje citroen, zout en peper door
 • roomboter roeren)
 • ca. 4 el pijnboompitten
 • pecorino of Parmezaanse kaas
 • een handje basilicum (alleen de blaadjes)

Hoe maak je het:
Was en snijd alle groenten zoals aangegeven. Maak de champignons schoon met een vochtig doekje.
Verhit 1,5 el olijfolie in een grote pan en bak hierin zachtjes de ui en knoflook ca. 3 minuten. Voeg dan de bospeen en bleekselderij toe, laat ook 3 minuten mee bakken. Voeg tenslotte de paprika, champignons en prei toe en warm het geheel even door. Dan kunnen de kruiden, de verkruimelde bouillonblokken, de tomaten passata er bij. Bind de tuinkruiden bij elkaar met een stukje keukentouw (te koop bij blokker, AH en alle goede kookwinkels), dan kun is ze als de soep klaar is er zo uit vissen. Breng de soep aan de kook en voeg dan de pasta toe. Het toevoegen van de pasta gaat bij mij altijd op het oog, maar 100-125 gr zal genoeg zijn. Laat je niet verleiden er heel veel pasta in te doen, je houdt dan een pastaschotel over met waterige saus en dan is het geen soep meer. Laat zachtjes (!) koken tot de pasta gaar is, zie de aanwijzingen op de verpakking. Controleer 5 minuten voor het einde van de kooktijd of de pasta niet te gaar wordt. Deze mag zeker al dente zijn. Proef dan ook de soep op smaak en voeg evt. nog wat zout en peper uit de molen toe.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te bruinen. Laat de kruidenboter op kamertemperatuur komen, rasp de kaas fijn. Was de basilicumblaadjes en snijd op het laatste moment in fijne reepjes. Doe alles in kleine kommetjes en zet op tafel.
Bak het brood af indien nodig.

Vis het kruidentuiltje uit de soep. Vind je de soep te dun, roer dan 1 el maïzena los met water, voeg een paar lepels bouillon van de soep toe en roer dit beetje bij beetje door de soep. Laat even warm worden en indikken.
Schep de soep in mooie borden of kommen en zet op tafel. Laat ieder zelf de soep naar smaak garneren.

Bereidingstijd:
voorbereiden: 30 minuten
bereiden: 15 minuten

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s