Langzaam gegaard rundvlees

Herfstig weer is het en ik ben in herfststemming. Was de post van gisteren al een maaltijdsoep, vandaag staat suddervlees op het program. En waarom? Omdat er witlof lag en ik geen zin in witlofsalade had en omdat het zo lang geleden is dat we gewokte witlof hebben gehad. De combinatie witlof met honing en tijm is zo ontzettend lekker dat hij (zij?) het verdiend om met een lekker stuk vlees geserveerd te worden. En laat mijn lief nu net sukadelappen hebben meegebracht!

Langzaam gegaard rundvlees

Wat vinden we ervan?
Zoo heerlijk! Het vlees heeft de tijd gekregen om lekker lang te sudderen, waardoor het smelt op je tong. We waren overigens maar met z’n tweetjes, dus hebben we maar de helft gegeten en de andere helft voor daags erna bewaard. Yes, twee keer op rij smullen! De tweede dag is het eigenlijk nog lekkerder, omdat alle smaken dan de tijd hebben gehad op elkaar in te werken. Ik ben normaal niet van de grote hoeveelheden vlees, maar hiervoor zou ik zomaar een uitzondering kunnen maken.

Wat heb je nodig (4 personen):

Langzaam gegaard rundvlees

  • 4 (ca. 500 gr) sukadelappen
  • 1 takje rozemarijn (of 1 tl gedroogd)
  • 1 laurierblad
  • 3 teentjes knoflook (heel, met schil)
  • 1/2 el tijmblaadjes (of 1 tl gedroogd)
  • 1 tl mosterd
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • boter en olie om in te braden
  • peper en zout
  • 200 ml rode wijn

Hoe maak je het:
Laat het vlees ongeveer een uur op kamertemperatuur komen en kruid met peper en zout uit de molen. Verhit 1 el boter en 1 el olie in een braadpan. Bak, als de boter begint te schuimen, het vlees goed bruin. Doe dit evt. in 2 porties. Haal het vlees uit het vet. Bak hierin nu de ui en knoflook ca. 3 minuten goed aan, voeg de mosterd toe en laat oplossen in de boter. Voeg dan de wijn toe en laat even bruisen, zodat alle aanbaksels los komen. Voeg dan de kruiden en het vlees toe. Giet kokend water op het vlees tot het nét onder staat. Zet de pan op een sudderplaatje op het kleinste pitje en laat 3-4 uur sudderen of tot het vlees goed gaar is (het valt bijna uit elkaar als je ernaar kijkt).
Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Vis de kruiden uit de pan.  Zet de pan nu op hoog vuur en laat de saus tot de helft inkoken. Hierdoor ontstaat een krachtige jus die heel veel smaak heeft.

Menusuggesties:

1. Serveer met aardappelen of aardappelpuree en bijv. gewokte witlof met honing en tijm (zie recept).

Witlof gewokt met honing en tijm

2. Serveer met een groene salade en (Turks) brood voor een makkelijke maaltijd.

Langzaam gegaard rundvlees

Bereidingstijd:
voorbereiden: 30 minuten
bereiden: ca. 4 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s