Tortillataart in een vegetarische versie

Vegetarische tortillataart

Jongste dochter wilde graag haar verjaardag vieren. Feestjes zijn de afgelopen twee jaar eigenlijk niet gegeven, maar nu het weer gaat willen we dat natuurlijk graag doen. Een feestje is geen feestje zonder gebak en wat lekkers. Het gebak was een grote slagroomtaart -niet zelfgebakken- en een bakplaat gevuld met appeltaart en bosbessentaart, laten we het carré’s noemen.

Omdat de meeste familie van ver komt, wilden we ook graag wat te eten maken. Vandaar geen kaasjes, worstjes e.d. op tafel maar gekozen voor de tortillataart en kruidige gehaktballetjes met tomatensaus (zie recept).

De tortillataart heb ik al eerder gemaakt (zie hier het recept), maar voor vandaag wilde ik graag een vegetarische versie maken.

Wat vinden we ervan?
Geweldig van smaak! Om het gehakt uit het origineel te vervangen heb ik champignons en geitenkaas met honing gebruikt. Dat was een prima keuze. Waarom geitenkaas met honing? Simpelweg omdat die niet zo sterk naar geit smaakt. Mijn moeder (volgend jaar wordt ze 90) kan geen geit meer zien nadat deze in de oorlog vaak op tafel stond. En geitenkaas met honing, moest ze eerlijk toegeven, viel reuze mee. Missie geslaagd zeg ik dan! Heb je zin en voldoende tijd dan kun je i.p.v. de kant en klare tacosaus ook de tomatensalsa maken (zie recept).

Wat heb je nodig:
2 courgettes
2 bakjes kastanjechampignons
1 aubergine
1 dikke ui
1 rode en 1 groene paprika
2 potjes milde tacosaus
2 vleestomaten
250 gr geitenkaas met honing
2 bolletjes mozzarella (of 1 maxi verpakking)
peper en zout
olijfolie

Hoe maak je het:
De courgettes halveren en de pitten eruit schrapen. Dan in dunne plakjes snijden (hierbij is een keukenmachine, of mandoline erg handig). Met een scheutje olie op hoog vuur even wokken tot het vocht dat vrijkomt verdampt is. Kruiden met zout en peper. De courgette mag niet helemaal gaar zijn. Doe over in een vergiet en laat het laatste vocht eruit lopen.
De ui schoonmaken en grof snijden.
De champignons schoonmaken en in vieren snijden. In de wok een scheutje olie verhitten. Hierin eerst de ui even bakken, dan de champignons toevoegen. Kruiden met zout en peper en op hoog vuur roerbakken. Laat het vocht verdampen.
Schep de uitgelekte courgette in een kom en schep dan de champignons in de vergiet. Vang het vocht dat er nog in zit op in een schaaltje, dit bevat erg veel smaak.
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1/2 cm en deze weer in “frieten”.
Snijd de paprika’s in stukjes (zonder pitten en zaadlijsten). Verhit olie in de wok en roerbak de paprika’s een minuutje of 2, voeg dan de aubergines toe en zout en peper. Roerbak en voeg het vocht van de champignons toe. Laat het vocht verdampen en schep de groente dan in een schaaltje.
Snijd de tomaten in plakken en dan in blokjes. Verwijder de pitten.
Snijd de mozzarella en de geitenkaas in stukjes.

Bouw de taart op (zie het eerdere recept), eindig met een laatste tortilla met daarop tacosaus, tomatenblokjes en mozzarella. Verdeel over elke laag een paar lepels van de tacosaus.

Zet de taart in de nog koude oven. Stel de temperatuur in op 220 graden (200 graden hetelucht), laat de taart als de oven op temperatuur is nog ca. 30 min. bakken tot hij goed warm is en de kaas gesmolten.

Serveer warm met tzatziki (zie recept) en bijv. een spinaziesalade.

Vegetarische tortillataart
Vegetarische tortillataart

Als buffethapje is dit voldoende voor ca. 15 personen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s