Appeltaart, het succesnummer

Het is al jaren zo… Een feest is geen feest als er geen zelfgemaakte appeltaart op tafel staat. Als ik heel eerlijk ben, vind ik mijn eigen appeltaart ook het lekkerst. Voor mij staat of valt een appeltaart met de keuze van appels: goudrenetten of cox zijn het voor mij helemaal. Rozijnen komen er overigens ook niet in, want het is een APPEL taart.
Jongste dochter vierde haar verjaardag en vroeg om appeltaart. Daarom heb ik bij wijze van uitzondering oogstappels (delbar) gebruikt, een frisse, erg zure appel, die ook geschikt is voor het maken van appelmoes.

Appeltaartje

Wat vinden we ervan?
De smaak is prima, al moet het gezegd dat de appels meer vocht bevatten dan goudrenetten. Met als gevolg dat de bodem sneller wat zachter wordt dan met goudrenetten het geval is. Maar als alternatief in de zomermaanden zeker niet slecht!

Wat heb je nodig (ca. 10 personen):
voor het deeg:

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr roomboter (ijskoud) in blokjes gesneden
  • 160 gr witte basterdsuiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout

voor de vulling:

  • 1 kg goudrenetten (bij voorkeur)
  • 2 tl kaneel
  • 1 el citroensuiker
  • suiker

benodigdheden:

  • plasticfolie
  • deegroller
  • springvorm
  • bakpapier

Hoe maak je het:
Meng alle droge ingrediënten en voeg de boter en het losgeklopt ei toe. Meng met koele handen snel tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en leg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in 8 parten en deze weer elk in drieën. Snijd de appels niet in al te kleine of dunne plakjes, want dan wordt het appelmoes! Meng de appelblokjes in een kom met de citroensuiker, kaneel en ca. 4-5 el suiker. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van de zuurte van de appel.

Beboter de springvorm. Leg op de bodem een vel bakpapier en beboter dit ook. Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 1/2 cm dikte. Als het niet lukt de deeglap heel te houden, dan kun je gerust met stukken werken. Druk de randen goed dicht zodat er geen kieren ontstaan. Maak de opstaande deegrand tot ongeveer tot 2/3 van de hoogte van de rand.
Verdeel de appels in de springvorm. Vorm van het resterende deeg rolletjes en leg ze in ruitvorm over de taart.

Bak 70 – 80 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart in de vorm afkoelen.

Hoeveelheden voor een kleine maat springvorm van 18 cm (zie grote foto)*:
200 gr zelfrijzend bakmeel
135 gr roomboter
100 gr suiker
1/2 el vanillesuiker
1/2 losgeklopt ei (andere helft kun je gebruiken om de bovenkant te bestrijken)
klein snufje zout
750 gr goudrenetten
1/2 el citroensuiker
50 gr suiker
1 tl kaneel

Hoeveelheden voor een bakplaat (ca. 20 stukken):
Gebruik de hoeveelheden deeg zoals voor de grote springvorm aangegeven voor de bodem. Maak een kruimeldeeg en strooi dat over het fruit.
Vermeng hiervoor 250 gr. zelfrijzend bakmeel met 125 gr rietsuiker en 160 gr boter in blokjes met een snufje zout.
Op onderstaande foto heb ik 1 kg. appels gebruikt en 300 gr blauwe bessen (of bosbessen).

 

Appel- en bosbesse kruimeltaart

 

* Van de hoeveelheden voor een kleine appeltaart hield ik nog deeg over. Hiervan heb ik “zandkoekjes” gebakken. Een lekkere traktatie voor bij de koffie!

Koekjes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s