Pastasalade met tonijn en gegrilde groenten

Deze pastasalade heb ik een tijdje geleden voor het laatst gemaakt, maar ik had nog geen tijd het recept uit te schrijven. Tot vandaag dan.
Een pastasalade doet het altijd wel goed en niet alleen in de zomermaanden. Vreemd genoeg staat die bij ons vaak op tafel als ik geen zin heb om te koken… Maar dan niet deze versie, omdat het toch wat meer werk is de courgette en aubergine te grillen.

 

Pastasalade met gegrilde aubergine

Wat vinden we ervan?
Standaard gingen er bij mij altijd paprika, erwtjes en mais in de pastasalade. Dit keer -bij gebrek aan de erwtjes en de mais- heb ik gekozen voor courgette en aubergine. Ik heb de groenten wel kort gegrild omdat dat meer smaak geeft. Rauwe aubergine kun je meen ik ook beter niet eten. Rode paprika natuurlijk wel, die heb ik niet gegrild vanwege de knapperige bite. De geraspte citroenschil geeft samen met de kruidige dressing een heerlijk fris accent aan de salade. Ik ben overigens niet zo zot op aubergine, vandaar dat ik hem langs de zijkant van de schaal heb gerangschikt. Op die manier kon ik mooi -voorzichtig- toch even proeven. Helemaal goedgekeurd!

Wat heb je nodig (4 personen):

 • 350 gr korte pasta (bijv. fusilli of penne)
 • 1 blikje tonijn op olie
 • 1 kleine courgette
 • 1 kleine aubergine
 • 1 rode paprika
 • 1/2 rode ui
 • 3 smaakvolle tomaten
 • een handje zwarte olijven

voor de dressing:

 • de olie van de tonijn
 • 1 el mayonaise
 • 1 el yoghurt
 • citroensap naar smaak
 • de rasp van 1/2 (biologische) citroen
 • 2 el verse gemengde kruiden (bijv. marjolein, tijm, citroentijm, knoflookbieslook, bieslook en eetbare bloemetjes)
 • versgemalen peper en zout

Benodigdheden:

 • mandoline of schaaf
 • grillpan of koekenpan met anti-aanbak bodem
 • grote schaaf
 • vergiet

Hoe maak je het:
Kook de pasta 1/2 minuut in water met zout (het water moet naar de zee smaken) iets korter dan op de verpakking bij al dente staat aangegeven. Proef! Voor fusilli is 1/2 minuut korter prima, voor andere pasta is misschien toch wat meer tijd nodig. De pasta afgieten in een vergiet en meteen met veel koud water spoelen. Ik laat altijd een litermaat vol koud water lopen en giet dat uit over de pasta, dat werkt beter dan onder stromend water uit de kraan. Zet apart.
Zet een grote schaal klaar voor de salade.

Was alle groenten en maak de ui schoon.
Snijd de courgette in de lengte in tweeën en haal de pitten er uit. Dit gaat prima met een meloenbolletjeslepel. Schaaf dun met een kaasschaaf of mandoline, stand 3 (denk aan je vingers!). Snijd de aubergine in dunne plakjes, leg op een plank en bestrooi met zout. Hierdoor trekt de bittere smaak er uit. Verhit een grillpan en kwast deze in met een scheutje olijfolie. Doe de helft van de courgette in de pan. Dit mag je netjes doen, maar het komt niet zo nauw. Schep regelmatig om. Als de courgette begint te kleuren (gaat snel) uit de pan halen en in de schaal scheppen. Maal er wat zout en peper over. De pan weer invetten en herhalen met de andere helft van de courgette.
Terwijl de courgette in de pan ligt, kun je de ui in ringen snijden. Ik gebruik hiervoor ook de mandoline, schaaf de ui half af (stand 3) en snijd dan de ringen nog eens doormidden.
Maak de paprika schoon door het kapje met het steeltje los te snijden, trek het “hart” er voorzichtig uit. Je neemt op die manier de meeste pitjes mee. Snijd de zachte zaadlijsten los voor zover je erbij kunt. Schaaf de paprika in dunne plakken (stand 3) en snijd deze nog eens half door.
Als de courgettelinten gegrilld zijn, nogmaals wat olie verhitten. Dep de aubergines droog met keukenpapier en grill in gedeelten tot ze beginnen te kleuren. Als je ze dun genoeg gesneden hebt, duurt dat niet lang.
Schep alle groenten (behalve de tomaten en olijven) in de schaal, afwisselend in laagjes.
Schep de tonijn uit de olie, laat een beetje uitlekken en verdeel over de groenten.

Pastasalade met gegrilde aubergine

 

Maak nu de dressing:
Meng de mayonaise en yoghurt met 1 el van de tonijn-olie. Boen de citroen goed schoon, voeg de rasp van een halve citroen toe en ca. 1/2 el citroensap. Was de kruiden, hak alles behalve de tijm en de bloemetjes fijn. Haal de tijmblaadjes van de takjes en leg de bloemetjes apart. Meng de kruiden door de dressing, voeg peper en zout toe en proef op smaak. Eventueel nog wat citroensap toevoegen.

Schep de afgekoelde pasta op de groenten, schenk de dressing erover en schep goed om. Proef en voeg, indien nodig, nog wat zout en peper toe. Verdeel de tomaten en olijven over de salade en garneer met de bloemetjes.

Eet er evt. ciabatta bij.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: ca. 20-30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s