Pancakes met spekjes en champignons of met sinaasappelmarmelade en tijm

Hoe kan het dat je soms zo’n ontzettende last hebt van een gebrek aan inspiratie? En dan ook nog geen puf hebben om ergens een afhaalmaaltijd te gaan halen. Alles is dan eigenlijk te veel.
Eind van dit liedje is dat ik de koelkast open trek, kijk wat er in ligt (veel) en wat het eerste op moet: gerookte spekblokjes, hmmm. Maar, niet aanstellen, het is al na zessen en lief krijgt zo langzamerhand honger. Hij had al voorgesteld om te koken, maar dat hoefde niet vond ik (slim van mezelf).
Resultaat van dit alles zijn de pancakes, die ik al wil maken sinds onze vakantie in Amerika (2010).

Pancakes met champignons en spekjes
Wat vinden we ervan?

Wauw! Lekker! Zo veel lekkerder dan onze Hollandse pannekoeken die eigenlijk alleen op tafel komen als oudste kleindochter hier logeert.
Het is wel een makkelijke variant geworden. Het splitsen en apart kloppen van de eieren was me toch wat te veel van het goede. Mogelijk zijn ze dan nóg luchtiger.

Pancakes met sinaasappeljam en tijm

INGREDIËNTEN

Voor 28-30 pancakes

Voor het beslag:

 • 300 g bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • 2 eieren
 • ca. 250 ml melk
 • snuf zout

Voor het hartige beleg

 • 250 g (kastanje) champignons, in plakjes
 • 250 g gerookte spekblokjes
 • 2 teentjes knoflook uit de pers
 • 3 takjes tijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 blaadje salie

Voor het zoete beleg

 • 3-4 el sinaasappeljam met stukjes schil
 • takje tijm
 • poedersuiker
 • ahornsiroop

Benodigdheden:

 • 1 of 2 grote koekenpannen
 • vergiet of zeef
 • 1 wok
 • warmhoudplaatje
 • aluminiumfolie

BEREIDING

Meng bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg 2/3 van de melk toe en meng tot een beslag zonder klontjes. Gebruik een handmixer of garde. Voeg de eieren toe en meng weer tot een mooi beslag. Controleer de dikte van het beslag door een schepje op een bordje te scheppen. Loopt het een beetje uit, dan is het goed en hoef je geen melk meer toe te voegen.

Verhit de koekenpannen op matig vuur, smelt een klontje boter erin en schep in elke pan 3-4 bergjes beslag. Ik gebruik hiervoor een sauslepel, zodat de pancakes niet te groot (ca. 5 cm) worden. Als er belletjes ontstaan en de bovenkant droog aanvoelt (glimt niet meer) dan kun je de pancakes keren met een spatel. Als het goed is hebben ze dan ook een zacht bruin kleurtje.
Verwarm een schaal of bord op het warmhoudplaatje en schep hier de pancakes op om warm te houden. Dek af met wat aluminiumfolie.

Verhit de wok met hierin de spekjes op hoog vuur, voeg de helft van de knoflook, 1 takje tijm en de rozemarijn en salie toe en bak de spekjes op hoog vuur onder voortdurend omscheppen tot ze mooi bruin zijn en al het vocht dat er evt. uit loopt verdampt is. Plaats het zeef boven een kom en schep de spekjes hierin om goed te laten uitlekken. Vis de kruiden er uit.

Verhit de wok met een restje achtergebleven bakvet. Bak hierin de champignons met de rest van de knoflook en een takje tijm op hoog vuur onder voortdurend omscheppen tot ze mooi bruin zijn en al het vocht verdampt is. Voeg evt. nog wat peper toe. Zout is niet nodig, de spekjes zijn al zout genoeg.

Serveertip:
Maak op elk bord een stapeltje van 5 pancakes en verdeel hierover de helft van het champignon/spekmengsel. Doe dit daarna nog een keer. Ieder krijgt dus 2 stapeltjes van 5. Je kunt ze ook ineens serveren, maar ik vind het er zo mooier uit zien. Bovendien kun je de overige pancakes dan nog even warm houden. Zet de ahornsiroop op tafel, smaken verschillen en de één vindt het lekker, de ander niet.

Verdeel de overige pancakes in stapeltjes over 2 bordjes. Verhit een drupje olijfolie in een steelpannetje en bak hierin de tijmblaadjes even tot ze beginnen te geuren. Voeg de sinaasappeljam toe en warm alles door. Verdeel over de pancakes en bestrooi met poedersuiker.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: ca. 30 minuten

De juiste bereidingstijd is een beetje lastig aan te geven. Als je champignons en spekjes tegelijk met de pancakes bakt, zou een half uurtje wel kunnen. Ik ben zelf begonnen met het bakken van de champignons en spekjes, daarná pas met de pancakes. Al met al was ik zeker een uur tot 5 kwartier bezig (niet zo handig dus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s