Galette met appel en frangipane

De galette met appel is een van mijn favoriete zoete baksels. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat hij makkelijk is. Het komt allemaal niet zo precies. Kies je favoriete fruit en ga aan de slag!
#recept #galette #gebak #appel #frangipane

In 2014 (ik was net begonnen met mijn blog) stond het bakken van een galette op mijn Nog-te-bakken lijstje. Een galette ziet er maar rommelig uit, dus waarschijnlijk moet het de smaak zijn waar het om draait en daar was ik wel nieuwsgierig naar. De galette is inmiddels een van mijn favorieten geworden en ik maakte hem al met verschillende soorten fruit. De basis is een kruimelig deeg, met daarop een laagje frangipane en vervolgens appel in dunne plakjes gesneden.

De galette met appel is een van mijn favoriete zoete baksels. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat hij makkelijk is. Het komt allemaal niet zo precies. Kies je favoriete fruit en ga aan de slag!
#recept #galette #gebak #appel #frangipane
De galette met appel is een van mijn favoriete zoete baksels. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat hij makkelijk is. Het komt allemaal niet zo precies. Kies je favoriete fruit en ga aan de slag!
#recept #galette #gebak #appel #frangipane

Wat vinden we ervan

Inmiddels is de originele foto vervangen (in mei 2020) door een betere en daardoor smakelijkere versie. Het origineel was met perzik, honing en tijm. Die gaat er zeker nog een keer komen (als de perziken in het seizoen zijn), want dit is wel heel gemakkelijk te maken. Met crème fraîche of ijs lekker als dessert, maar zeker ook voor bij de koffie (of thee) met bijvoorbeeld mascarpone.

Wat tips vooraf:
Zet een kwartiertje voordat je begint een bakje (met deksel) met de benodigde hoeveelheid water in de vriezer. Dan is het ook echt ijskoud als je het toevoegt aan het deeg.
Het deeg kan wat plakkerig zijn. Rol het eventueel uit tussen 2 vellen bakpapier. Strooi dan wel wat bloem over het deeg.

Recept Galette met appel en frangipane

Gebak
voor ca. 12 stukken
Voorbereiden:
35 min.
Bereiden:
1 uur
Totale tijd:
1 uur en 35 minuten

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

 • 240 g bloem
 • 50 g suiker
 • ¼ tl zout
 • 125 g boter
 • 75 ml ijskoud water

Voor de vulling

 • 4 zoetzure appels (bijv. Elstar)

Voor de frangipane

 • 75 g amandelmeel
 • 75 g basterdsuiker
 • 35 g zachte ongezouten roomboter
 • 1 tl vanille extract
 • 1 ei

En verder

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Bakkwastje
 • evt. mandoline en keukenmachine

BEREIDING

Snijd de boter in blokjes. Meng de droge ingrediënten voor het deeg en voeg de boter toe. Kneed met de hand (of in de keukenmachine) snel tot een kruimelig deeg. Voeg dan beetje bij beetje het ijswater toe en kneed tot een deeg. Vorm tot een bal, leg op een vel bakpapier en rol het gedeeltelijk alvast uit. Dek af met in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor 200oC (180oC hetelucht).

Mix de ingrediënten (behalve het ei) tot een soort van pasta. Klop het ei los in een kommetje. Voeg het meeste toe aan de frangipane, maar bewaar een beetje om straks de rand van het deeg mee te bestrijken.

Schil de appelen, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes. Gebruik je een mandoline, laat de appels dan nog heel, dat werkt makkelijker.

Bereiden
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een grote cirkel van ongeveer 30-35 cm doorsnede en 4 mm dik.
Leg het deeg met het bakpapier op de bakplaat.

Verdeel de frangipane over de bodem en laat een brede rand vrij. Die wordt straks over de vulling gevouwen. Verdeel er vervolgens de appelplakjes over.

De galette met appel is een van mijn favoriete zoete baksels. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat hij makkelijk is. Het komt allemaal niet zo precies. Kies je favoriete fruit en ga aan de slag!
#recept #galette #gebak #appel #frangipane

Vouw nu voorzichtig de rand over de vulling. Gebruik eventueel een paletmes of ander breed mes om onder het deeg te schuiven. Dit hoeft niet netjes, dus het is ook niet erg als het deeg een beetje scheurt. Vouw de naden een beetje over elkaar.

Meng het restje ei met 1 lepel warm water en kwast hiermee de rand in. Strooi er wat basterdsuiker over en eventueel amandelschaafsel. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, bak de galette ca. 30-40 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 oC als de galette te donker wordt.

Pin deze foto van de Galette met appel en frangipane!

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De galette met appel is een van mijn favoriete zoete baksels. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat hij makkelijk is. Het komt allemaal niet zo precies. Kies je favoriete fruit en ga aan de slag!
#recept #galette #gebak #appel #frangipane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s