In 2014 (ik was net begonnen met mijn blog) stond het bakken van een galette op mijn Nog-te-bakken lijstje. Een galette ziet er maar rommelig uit, dus waarschijnlijk moet het de smaak zijn waar het om draait en daar was ik wel nieuwsgierig naar. De galette is inmiddels een van mijn favorieten geworden en ik maakte hem al met verschillende soorten fruit. De basis is een kruimelig deeg, met daarop een laagje frangipane en vervolgens appel in dunne plakjes gesneden.


Wat vinden we ervan
Inmiddels is de originele foto vervangen (in mei 2020) door een betere en daardoor smakelijkere versie. Het origineel was met perzik, honing en tijm. Die gaat er zeker nog een keer komen (als de perziken in het seizoen zijn), want dit is wel heel gemakkelijk te maken. Met crème fraîche of ijs lekker als dessert, maar zeker ook voor bij de koffie (of thee) met bijvoorbeeld mascarpone.
Recept Galette met appel en frangipane
Gebak voor ca. 12 stukken | ||
Voorbereiden: 35 min. | Bereiden: 1 uur | Totale tijd: 2 uur |
Ingrediënten
Voor het deeg
- 240 g bloem
- 1 el suiker
- ¼ tl zout
- 150 g boter
- 120 ml ijskoud water
Voor de vulling
- 4 zoetzure appels (bijv. Elstar)
- 2-3 el suiker
- 1 el citroensap
Voor de frangipane
- 100 g amandelmeel
- 15 g boter
- 1 el bloem + extra
- ½ el vanille extract
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
En verder
- Bakplaat
- Bakpapier
- Bakkwastje
- evt. mandoline en keukenmachine
Bereiding
Voorbereiden
Snijd de boter in blokjes. Meng de droge ingrediënten voor het deeg en voeg de blokjes toe. Kneed met de hand (of in de keukenmachine) snel tot een kruimelig deeg. Voeg dan beetje bij beetje het ijswater toe en kneed tot een deeg. Verpak in plastic en leg 1 uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor 200oC (180oC hetelucht).
Maal de amandelen fijn als dat nog nodig is. Mix de ingrediënten (behalve het ei) tot een soort van pasta. Klop het ei los in een kommetje. Voeg het meeste toe aan de frangipane, maar bewaar een beetje om straks de rand van het deeg mee te bestrijken.
Schil de appelen eventueel, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes. Gebruik je een mandoline, laat de appels dan nog heel, dat werkt makkelijker. Meng de appelplakjes met het citroensap en de suiker.
Bereiden
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een grote cirkel van ongeveer 30 cm doorsnede. Als je het makkelijker vindt, kun je dit ook meteen op een vel bakpapier doen. Bestrooi dit dan ook eerst met bloem tegen het plakken.
Leg het deeg met het bakpapier op de bakplaat
Verdeel de frangipane over de bodem en laat een brede rand vrij. Die wordt straks over de vulling gevouwen. Verdeel er vervolgens de appelplakjes over.

Vouw nu voorzichtig de rand over de vulling. Gebruik eventueel een paletmes of ander breed mes om onder het deeg te schuiven. Dit hoeft niet netjes, dus het is ook niet erg als het deeg een beetje scheurt. Vouw de naden een beetje over elkaar.
Meng het restje ei met 1 lepel warm water en kwast hiermee de rand in. Strooi er wat basterdsuiker over.
Bak de galette ca. 30 minuten in het midden van de oven.
Pin deze foto van de Galette met appel en frangipane!
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

One thought