Galette met witte perziken, honing en tijm

Galette met fruit, honing en tijm

Het bakken van een galette stond al langer op mijn Nog-te-bakken lijstje. Een galette ziet er maar rommelig uit, dus waarschijnlijk moet het de smaak zijn waar het om draait en daar was ik wel nieuwsgierig naar.  Om te beginnen wilde ik de zoete variant bakken (er zijn ook hartige) en al zoekend kwam ik dit recept tegen op de website van http://www.Food52.com.
Waarom nu juist dit recept? Heel simpel: ik had nog een doos witte / platte / wilde perziken liggen waar ik wat mee moest doen. En ik vond de combinatie met tijm wel spannend.

Ik koos voor het fruit dat ik in huis had:  witte perzik, appel en witte druiven én de tijmhoning.

Wat vinden we ervan?
We vinden het erg lekker, mede door de tijmhoning die er een bijzondere smaak aan geeft. Het deeg heeft wel iets weg van zandtaartdeeg, het is een beetje bros en lang niet zo zoet als bijvoorbeeld appeltaart.
Volgens recept kun je er crème fraîche bij geven die gezoet wordt met een deel van de tijmhoning. Dat lijkt me wel lekker, maar die had ik niet in huis dus dat doe ik de volgende keer wel.
Die gaat er zeker komen (en dan niet alleen voor de foto), want dit is wel heel gemakkelijk te maken. Met crème fraîche of ijs lekker als dessert, maar zeker ook voor bij de koffie (of thee) met bijvoorbeeld mascarpone. En dan maak ik er ook nog eens een met pruimen en vanille, hmmm!!

Wat heb je nodig (ca. 6 stukken):
4 el honing
10-15 takjes citroentijm (of gewone tijm), alleen de blaadjes
3 – 4 grote witte perziken, geschild en in partjes
240 gr bloem + 2 tl extra
2 tl suiker
1/4 tl zout
150 gr ijskoude boter, in kleine blokjes
120 ml ijskoud water
1 eigeel + 1 el melk of water, losgeklopt
crème fraîche

Benodigdheden:
bakpapier of siliconenmatje
deegroller

Hoe maak je het:
Zet de bloem 15 minuten in de vriezer.
Breng in een steelpannetje de honing met de tijmblaadjes aan de kook, draai het gas uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak het fruit schoon, schud om met de 2 tl bloem zodat alle stukjes met bloem bedekt zijn en schep dan 2 el tijmhoning erdoor. Zet apart.
In een grote kom de bloem met de suiker en het zout mengen. De boter toevoegen en met een vork in kleine stukjes “prakken”. Je kunt dit ook met de hand doen, zorg dan wel dat je snel werkt, zodat de boter niet te warm wordt. Als je een soort kruimeldeeg hebt, voeg dan het koude water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm tot een bal, pak het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een cirkel van ca. 1/2 cm dik. Je kunt dit ook meteen op een vel bakpapier of op een siliconenmatje doen. Leg de deegplak met het bakpapier of het siliconenmatje op een bakplaat.
Schep nu het fruit in een bergje op de deegplak en zorg dat je rondom ca. 4 cm deeg vrij houdt. Vouw de rand voorzichtig omhoog en knijp de plooien die zo ontstaan een beetje dicht. Het is de bedoeling dat een groot gedeelte van het fruit onbedekt blijft, zodat het vocht tijdens het bakken kan verdampen (zie onderstaande kleine foto).
Bestrijk de randen van de Galette met het eigeel.
Bak de Galette in het midden van de oven in ca. 25-30 minuten tot het deeg goudbruin kleurt en het fruit zacht wordt.

Serveer met crème fraîche waardoor het restant van de tijmhoning is geroerd.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten +30 minuten wachten
Bereiden: ca. 15 minuten + 30 minuten oventijd

Galette met fruit, honing en tijm

Advertenties

Een gedachte over “Galette met witte perziken, honing en tijm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s