Na een dagje toeren heb je behoefte om even bij te komen voordat je aan het avondeten begint. Lekker even niks met een borrel of een glaasje sap. Dan is het heerlijk om wat hapjes op tafel te zetten die net even anders zijn dan het blokje kaas of schijfje worst. Waardoor ze ook op een feestje niet misstaan. Bovendien heb je niet zo veel dure ingrediënten nodig en dat is mooi meegenomen.
Hier volgen wat hapjes om inspiratie op te doen, het liefst heb ik verschillende smaken. En, ook niet onbelangrijk, vooraf te maken of op z’n minst snel klaar.
Wat vinden we ervan?
De komkommerrolletjes vinden we het lekkerst, zeker ook door de Japanse sojasaus. De witlofsalade is lekker licht, een combinatie van bitter, zoet en zout, heerlijk.
Het recept voor de geitenkaas uit de oven heb ik een tijd geleden voor het laatst gemaakt. Het was een beetje veel om ook nog te maken als je maar met tweeën bent, maar het is zeker de moeite waard (het was toen het eerste op!) en ook niet erg veel werk.
Wat heb je nodig:
De hoeveeleden zijn voor 2 personen. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig vermeerderen als je met een grotere groep bent.
Komkommer sushi:
4 dunne plakken komkommer (gebruik een dunschiller of kaasmes) de plakken zijn ca. 15 cm lang
4 el couscous (of een restje rijst), geweld en gekruid met zout en peper
1 tl mayonaise of mosterd
1 tomaat (of rode paprika of wortel) in reepjes. ongeveer net zo hoog als de komkommerplak
of stukjes (gerookte) kip
2 zwarte olijven gehalveerd in de lengte
sojasaus om in te dippen
evt. wat sesamzaad
4 prikkers
Dit hapje kun je makkelijk voorbereiden. Bewaar de rolletjes dan in een afsluitbaar bakje of verpak goed in vershoudfolie zodat ze niet uitdrogen.
Leg de plakjes komkommer op een plank. Smeer er wat mayonaise of mosterd over. Schep er de couscous in een dun laagje op maar laat een uiteinde vrij, dit vormt het einde van het rolletje. Leg aan een kant 2 of 3 stukjes tomaat/paprika/wortel en een halve olijf. Rol de plakjes nu op en steek vast met een prikker. Zet rechtop en bestrooi de bovenkant met sesamzaad als je dat hebt. Serveer met een kommetje japanse sojasaus.
Witlof salade:
4 blaadjes witlof
stukje blauwe kaas, verbrokkeld
stukje peer, in reepjes
enkele noten, bijv. walnoot, pecannoot of pompoenpit
een beetje honing of appelstroop evt. gemengd met een drupje balsamicoazijn
evt. 4 amuselepels of kleine borrelglaasjes met een theelepeltje erbij
Heb je geen amuselepels of kleine glaasjes, gebruik dan het blad zelf als ‘lepel’. Laat het heel en schep de vulling hierin.
Dit hapje heb ik op het laatste moment gemaakt. Wil je het eerder maken, dan kun je de witlof en peer met citroensap besprenkelen, dan verkleuren ze niet zo snel.
Voor amuselepels: snijd elk witlofblad in drie of twee stukken, afhankelijk van de grootte van de lepel. Voor het glaasje: snijd de witlof in reepjes.
Verdeel de witlof over de lepels. Verdeel hierover de kaas en peer. Strooi de gehakte noten erover of de pompoenpitten. Besprenkel met de honing of stroop.
Kaasstengels met ham:
2 kaasstengels of soestengels
2 plakken rauwe ham, bijv. serranoham
Wikkel de ham spiraalsgewijs om de kaasstengels. Doe dit vlak voor het serveren, anders worden de stengels taai.
Geitenkaas uit de oven:
1 plak (100 gr) verse geitenkaas
honing
enkele takjes Tijm of 1 takje rozemarijn
chilivlokken of ringetjes spaanse peper
toastjes, stokbroodje of geroosterd brood
klein ovenschaaltje
een klein mesje
Verwarm de oven voor op 220 graden (of 200 graden hetelucht).
Het voorbereiden kan ook makkelijk al eerder gedaan worden. Sprenkel de honing op het laatste moment over de kaas en ook de spaanse peper als je verse gebruikt.
Verbrokkel de geitenkaas in het ovenschaaltje. Strooi hierover de tijmblaadjes of de rozemarijnnaaldjes. Heb je geen verse kruiden gebruik dan bijvoorbeeld oregano of gedroogde tijm. Geen rozemarijn, de gebroken naaldjes zijn te houterig en dat is niet lekker.
Strooi er chilivlokken naar smaak over. Je kunt ook kiezen voor ringetjes verse spaanse peper (met pitjes als je van pittig houdt).
Sprenkel honing over de geitenkaas.
Zet het ovenschaaltje op een rooster in het midden van de oven. Bak ca. 5 minuten of tot de kaas begint te kleuren en zacht wordt.
Serveer met de toast of het brood.