Bloemkool met een mediterraan tintje

Het kost me toch wat moeite om te accepteren dat de zomer nu definitief ten einde is. Ik probeer met de seizoenen mee te koken, maar vind dat toch niet zo makkelijk. Voor vandaag heb ik inspiratie opgedaan uit een oud kookboek “Koken op z’n Grieks” uit 1988. De bloemkool wordt hier gecombineerd met zwarte olijven en tomatensaus en geeft me toch nog even een zomers gevoel.

Bloemkool met olijven

Wat vinden we ervan?
Spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb! Of heb ik dat wel, maar was ik dat alweer vergeten? Ik weet het niet, maar in ieder geval smaakte het naar een nieuw favoriet bloemkoolrecept. Het recept heb ik wel iets aangepast: in plaats van tomatenpuree heb ik verse tomaten gebruikt en ik heb gezouten kappertjes toegevoegd. Zij geven extra smaak aan de saus. Je kunt waarschijnlijk ook wel kappertjes op azijn gebruiken, maar spoel deze eerst af. De tomaten geven de saus al een zuurtje, meer is niet nodig.
In het recept stond als tip een laurierblaadje mee te koken om de koolsmaak iets te neutraliseren. Dat heb ik gedaan en het werkte.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 1 bloemkool (niet al te groot)
  • 2 dikke trostomaten (of andere smaaktomaten)
  • 1 ui
  • 50 gr (biologische) zwarte olijven
  • 1 el kappertjes op zout
  • 1 laurierblaadje
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el fijngehakte peterselie (vers)

 

Hoe maak je het:
Maak de bloemkool schoon en verdeel in ongeveer gelijke roosjes.
Halveer de tomaten, haal het houterige stukje weg en snijd in blokjes. Halveer de ui en snijd in ringen. Verhit 1/2 el olijfolie in een steelpannetje en bak de uien op een laag vuur tot ze zacht zijn zonder bruin te worden.
Bloemkool met olijven
Voeg dan de tomaten toe, de kappertjes en versgemalen peper naar smaak. Zet op het kleinste pitje en laat zachtjes koken.

Stoom nu de bloemkool met het laurierblaadje in ca. 10 minuten beetgaar (controleer op gaarheid). Heb je geen stoomoven of stoommandje, kook de bloemkool dan in een klein laagje water met zout.

Snijd de olijven in stukjes. Hak de peterselieblaadjes fijn.

Schep de bloemkool uit het kookwater in een schaal. Proef de tomatensaus op smaak en voeg evt. nog wat zout en peper toe. Schep de tomatensaus over de bloemkool. Garneer met de zwarte olijven en de peterselie.

Serveer meteen.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20 minuten
Bereiden: ca. 15 minuten

 

Advertenties

2 gedachten over “Bloemkool met een mediterraan tintje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s