Spinazie, ik ben er gek op. At ik het voorheen vooral gebakken, geroosterd of gewokt, sinds we in Haarlem een spinaziesalade voorgezet kregen door schoonzus R. zijn we helemaal verkocht.
Een salade met verse spinazie is gezond, stevig van structuur en vooral ook heel gemakkelijk. Geen gedoe met kroppen uit elkaar plukken, wassen en scheuren. Nee, gewoon je spinazie zo vers mogelijk kopen, wassen, drogen en klaar!
Bovendien is het een super salade voor een feestje. Als bij mij de hele familie op de verjaardag komt, maak ik meestal iets te eten. Ze komen van ver en je kunt ze niet met een lege maag naar huis sturen (na een stuk taart en vlaai). Dit keer had ik o.a. een tortillataart, gehaktballetjes met tomatensaus en vers turks brood.
Wat vinden we (ze) ervan?
Ja, dus, dat is wel duidelijk we vinden het lekker. De familie trouwens ook. Wat het recept betreft is het niet ingewikkeld, want spinazie is makkelijk van zichzelf en vindt alles wel prima. Onderstaand recept is voor spinazie als bijgerecht in de vorm van een salade. Maar ook als maaltijdsalade is dit een prima alternatief. Heerlijk met bijvoorbeeld gegrilde geitenkaas of (gerookte) zalm of reepjes biefstuk… De mogelijkheden zijn oneindig zou ik bijna willen zeggen.
Aan de slag dus! Onderstaand recept is een vegetarische versie, wil je graag vlees dan kun je bijv. krokant gebakken ontbijtspek toevoegen.
Wat heb je nodig (4-6 personen):
200 gr verse spinazie
4 smaaktomaten, in partjes of 8-10 romaatjes, gehalveerd
1 handvol zwarte olijven, mag in ringetjes gesneden hoeft niet
4-6 zongedroogde tomaten in reepjes
1 avocado, in reepjes
1 rode ui, in ringen
2 el kappertjes
200 gr verse geitenkaas, verbrokkeld
1 bolletje mozzarella, in stukjes
een handje Parmezaanse kaas, geschaafd
een handje pijnboompitten, geroosterd
honing-mosterd-dressing naar smaak
peper en zout
Hoe maak je het:
Was en droog de spinazie zorgvuldig, je wilt geen zand tussen je tanden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op matig vuur, haal ze op tijd uit de pan (het kan ineens heel snel gaan) en leg ze op een bord om af te koelen. Snijd de avocado in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in reepjes. Leg op een bordje mét de pit er bij (tegen verkleuren) dek af met plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Neem een grote schaal en bouw de salade op in laagjes (dat vind ik het makkelijkst als het zo veel is). De hoeveelheid spinazie is bij benadering, maar 200 gr is voor 4 personen zeker genoeg. Spinazie vult meer dan gewone sla.
Leg een laag spinazie in de schaal, draai er wat peper en zout over (niet te veel), verdeel een deel van de ingrediënten erover (bewaar de Parmezaanse kaas en pijnboompitten voor het laatst) en wat dressing en bouw op die manier de salade op tot de schaal vol is.
Honing-mosterd dressing:
1 tl mosterd
1 tl honing
1 el balsamicoazijn of witte wijnazijn
3 el goede olijfolie
peper en zout
Dit is mijn basisdressing en meestal maak ik hier een heel potje van, want je kunt hem zeker wel een weekje in de koelkast goed houden. Als je dan iets nodig hebt voor een salade neem ik er de benodigde hoeveelheid van af en voeg evt. nog extra ingrediënten toe. Bijv. verse kruiden -denk aan tijm, basilicum, bieslook, marjolein- of een beetje knoflook. Soms wil ik de dressing ook iets minder zuur en voeg nog wat extra olijfolie, walnotenolie of sesamolie toe.
Gebruik je lichte slabladeren, dan is vaak een dressing met balsamicoazijn niet zo mooi voor het oog. Je kunt er dan ook voor kiezen om witte wijnazijn te gebruiken.


8 thoughts