Pancakes met fruit en roomyoghurt

Een tijdje geleden heb ik voor het eerst pannenkoeken volgens Amerikaans recept gebakken. In 2010 zijn we in Amerika op vakantie geweest en na een paar dagen San Francisco hadden we een B&B geboekt in een klein plaatsje bij een geweldig -typisch Amerikaans- ouder echtpaar.
Daar kregen we ’s ochtends onze eerste echte Amerikaanse pancakes. Een stapel van wel 20 cm! Met een berg vers fruit, vers sap, roerei en geroosterd witbrood. Gelukkig waren we niet de enige gasten. Mede door het warme welkom van voornamelijk de mrs en haar hulp uit het dorp was dit een geweldige eerste kennismaking met Amerika.

De pancakes heb ik thuis eigenlijk nooit meer gemaakt tot een tijdje geleden. Het schoot me namelijk ineens te binnen dat ik die pannenkoeken wél lekker vond. De ‘gewone’ Nederlandse pannenkoeken zijn niet zo mijn favoriete gerecht.
Maar goed, een week of wat voor het eerst geprobeerd en toch niet helemaal tevreden. Daarom vandaag in de herkansing. Ik was alleen thuis, dus had alle tijd om wat te bedenken en uit te proberen. In de tussentijd heb ik nog maar geluncht want het ging toch wel wat langer duren.
En wat was het lekker en wat had ik een spijt dat ik al geluncht had!! De pannenkoekjes lekker luchtig, het fruit zoet, het sausje stroperig en de yoghurt een frisse toets.

Behalve de pancakes heb ik wat partjes pruimen en een handje blauwe druiven even in een pannetje laten sudderen in wat suiker en kaneel. Daarbij heb ik 1 el koffie (ja hoe raar kan het zijn) toegevoegd. Er moest vocht bij en ik had net een kop koffie in mijn hand, vandaar. Maar water is vast ook prima. Het fruit was wat aan de droge kant en liet dus niet veel vocht los. Daarnaast heb ik wat Griekse yoghurt losgeroerd met een scheutje room om hem wat vloeibaarder te maken. Hierdoor is de yoghurt ook minder zuur. Gebruik je gewone yoghurt, dan is iets van zoetigheid erin misschien wel lekker.

Wat heb je nodig:
voor 1 portie pancakes (zie ook het eerdere recept):
1 cup (ca. 250 ml) zelfrijzend bakmeel
1/2 el bakpoeder
1 ei
ca. 30 ml melk (bij benadering, ik heb het niet afgemeten)
snufje suiker en zout

voor 1 portie fruit
2 kleine pruimen en een handje blauwe druiven
1/2 el suiker
1 tl kaneel
scheutje water indien nodig
evt. Griekse yoghurt en (kook)room

Hoe maak je het:
Klop een beslag van de ingrediënten, voeg beetje bij beetje de melk toe. Het beslag moet vrij dik blijven, zodat het bijna niet uitloopt in de pan. Verhit een grote koekenpan met wat zonnebloemolie of boter en schep 5 lepels beslag in de pan. Bak op lage temperatuur de pannenkoekjes tot de bovenkant luchtbelletjes vertoont en droog is. Is de onderkant goudbruin, dan het pannenkoekje omdraaien.

Pancakes met fruit en yoghurt


In de tussentijd de pruimen in partjes snijden en de druiven halveren. Verhit een kleine koekenpan, leg hierin de pruimpartjes en strooi suiker en kaneel er bij. Als de suiker gesmolten is en de fruit zacht beginnen te worden de druiven toevoegen. Als het fruit goed rijp en sappig is, heb je waarschijnlijk minder tijd nodig. Het moet niet te zacht worden of uit elkaar vallen. Wordt de suikerstroop te dik, dan kun je wat vocht toevoegen.

Pancakes met fruit en yoghurt


Roer 3 el  Griekse yoghurt los met 1 el room.

Serveren:
Leg de pannenkoekjes op een stapel. Lepel de yoghurt er over heen en leg dan het fruit erop en er bij. Schenk de siroop over de pannenkoekjes.

Serveer meteen.

Pancakes met fruit en yoghurt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s