Gisteren bracht H. een halve Spaanse kip mee uit de supermercado. Nu is dat op zich geen probleem, maar als je op vakantie bent heb je toch wat minder keukenspullen dan in je “thuiskeuken”. Aangezien ik geen braadpan heb om de kip in te laten sudderen, gaat ze de oven in. Dat past net op de mini bakplaat en dat is dan weer mooi meegenomen want scheelt morgen veel tijd. En het is tenslotte vakantie.
Wat heb je nodig (2 personen of voor één maaltijd van 4):
- 500-600 gr kipstukken mét vel
- 5 dikke tenen knoflook, ongepeld
- 1 ui, in 8 parten
- 1 el verse kruiden (bijv. tijm, rozemarijn of oregano) of 1 tl gedroogde
- Peper en zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Droog de stukken kip. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Kruid de kip met peper en zout. Leg de stukken met de velkant naar beneden in de pan en braad goed bruin tot het vet begint te smelten. Keer de kip en voeg knoflook, ui en kruiden toe.
Leg de kip met de velkant naar boven in een braadslee of passende ovenschaal en giet het bakvet met de kruiden er over.
Zet in het midden van de oven. Draai de temperatuur terug naar 200 graden. Bak ca. 30 – 45 minuten of tot de kip gaar is. De oventijd is afhankelijk van de grootte van de stukken kip.
Heb je erg grote stukken kip, dan kun je ze voordat je ze in de braadslee legt met een scherp mes een aantal leren insnijden. Op die manier gaart de kip sneller.
Laat de kip als deze gaar is ca. 5 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie.
Wij aten de dij, poot en vleugel met gebakken aardappeltjes en groenten.
De filet hebben we de dag erna koud gegeten met een lekkere dressing en een frisse salade.