Dorade, met citroen en kruiden

Als we ergens aan zee zijn, eten we graag vis. Sinds we ooit in Italië verse Dorade aten, is dit een van mijn favorieten.
De Dorade die H. gisteren kocht was niet zo heel groot, dus bracht hij er twee mee. Dat wordt smullen!

Verse Dorade

We hebben een gasbrander zodat we buiten de vis kunnen braden. Dat is wel fijn, in een camper of caravan wil je dat niet binnen doen. De vis gaat met een plens olie in de koekenpan. Helaas had ik geen tijm (vergeten, ook de gedroogde), dus heb ik oregano gebruikt.
De vis die ik had was schoongemaakt maar niet ontschubd. Leuk! Die schubben vind ik over een jaar nog terug in de camper! Buiten wilde ik het niet doen met het oog op de campingkatten.

Campingkat nummer 1

Tijdens de maaltijd, met een vooruitziende blik binnen genuttigd, zit een van de katten geduldig voor de deur te wachten in de hoop dat er iets over blijft. Maar helaas, dit visje is te lekker om te delen!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):
2 kleine dorades
1 citroen (liefst biologisch)
Verse of gedroogde kruiden (tijm, marjolein, oregano)
Peper en zout
Olijfolie om in te bakken

Hoe maak je het:
Maak de vis schoon. verwijder de schubben met de achterkant van een flink mes door het mes in tegengestelde richting waarin de schubben liggen over de zijkanten van de vis te halen. Dit is een werkje waar je vanzelf handig in wordt. Als je er geen zin in hebt vraag dan je visboer dit te doen.
Spoel de vissen schoon onder stromend water en droog goed.
Snijdt beide zijden van de vis 3x in met een scherp mes (zie foto) met de kieuwen mee.

Cambrils (30)
Bestrooi binnen en buitenkant niet te zuinig met zout en met peper en wrijf het ook in de openingen.
Boen de citroen goed schoon onder stromend water en snijd er twee plakjes van halveer er een en stop een helft in elke buikholte. Het andere plakje heb ik in vieren gesneden en in elke vis twee kwartjes in de openingen gestoken. De kruiden gaan ook in de buikholte en strooi gedroogde kruiden ook gerust over de vis.
Verhit de olie in een ruime koekenpan waar beide vissen goed in passen.

Verse Dorades
Bak de vis op de kant zonder citroen. Controleer na 5-10 minuten de buikholte. Als de onderste helft niet meer doorschijnend is, kun je de vissen keren. Bak de andere kant nog ca. 5-10 minuten tot de vis gaar is. Je kunt dit weer controleren in de buikholte.
Het visvlees dient net niet doorschijnend te zijn en glanst. Wordt het “dof”, dan is de vis te lang gebakken.
Bak de vis liever wat korter dan te lang. Je kunt hem altijd nog even terug leggen in de pan als hij niet goed gaar is.
Leg even een vel aluminiumfolie op de vis, draai het vuur uit en laat de vis even rusten.

Lekker met bijna alles. Bijv. aardappelen (in welke vorm dan ook), rijst, pasta. Als bijgerecht kun je ook denken aan ratatouille.

Houdt je niet van een vis die je op het bord aankijkt? Probeer dan in ieder geval de vis in z’n geheel te braden. Kop en graten zorgen juist voor extra smaak. Snijd de kop er voorzichtig af (of laat dat doen) vlak voor het serveren.

 

Verse Dorade

One thought

  1. Hoi Anja, wat een heerlijke dingen komen er iedere keer weer voorbij! Volgens mij zijn jullie daar lekker aan het genieten! Wat de dorade betreft: in Istrïe heb ik heel vaak dorade gegeten, want deze vis wordt in de buurt van Rovinj gekweekt in zee en is daar dus volop verkrijgbaar. Meestal at ik hem recht van de gril of bbq. Kan dus prima!
    Veel plezier nog!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s