Hartverwarmend, vullend, kruidig en… het smaakt naar meer! Een budget- en makkelijke maaltijdsoep, die je in een handomdraai maakt. Of iets langer als je geen keukenmachine of staafmixer met toebehoren ter beschikking hebt. Het recept is voldoende voor 2 personen (4 borden) als je er brood bij geeft. Soms maak ik ook een dubbele hoeveelheid, want je kunt de soep goed invriezen.
Rode linzen hebben het voordeel dat ze niet geweekt hoeven te worden, zodat je niet een dag eerder hoeft te beginnen met voorbereiden. Dat mag natuurlijk wel, want voor de meeste maaltijdsoepen geldt: de 2e dag zijn ze vaak lekkerder!

Wat vinden we ervan?
We zijn nu een week thuis en het heeft me behoorlijk wat energie gekost om aan het kille, vochtige herfstweer te wennen! Met deze soep geven wij ons definitief over aan de herfst. Het verbaasde me dat ik dit recept nog niet eerder geplaatst heb, maar terwijl ik bezig was met de voorbereidingen schoot me weer te binnen dat ik deze soep zó vaak gekookt heb, dat het op een overdosis begon te lijken. Vandaar dus, dat manlief een gat in de lucht sprong toen ik vanmiddag voorstelde de linzensoep te maken. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nog wat bleekselderij en wortel had liggen van de Bolognese van vorige week… Maar als je man wekelijks begint te vragen om een bepaald gerecht (en nog net niet op z’n knieën ligt te smeken), weet je gewoon dat het hoog tijd is om maar eens met je hand over je hart te strijken!
Recept: Rode linzensoep

Hoofdgerecht Voor 2 personen | ||
Voorbereiden: minuten | Bereiden: minuten | Totale tijd: minuten |
INGREDIËNTEN
- 30 ml of 2 el olijfolie
- 1 dikke ui
- 2 wortels (of 1 niet te dikke winterpeen)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 teentje knoflook
- 2 tl (hot) curry poeder *
- 1/4 tl komijnpoeder
- 1/4 tl korianderpoeder
- 30 ml of 2 el tomatenpuree
- 1 liter groentebouillon (mag van een blokje)
- 150 gr rode linzen
- 3 (niet al te grote) aardappelen
- snuf chilivlokken of chilipoeder naar smaak
- zout en peper
- evt. verse koriander of peterselie ter garnering
Benodigdheden:
- Soeppan met dikke bodem
- Keukenmachine of messenbakje van de staafmixer (evt.)

BEREIDING
Hak de ui, wortels en bleekselderij in kleine blokjes. Je kunt hiervoor de keukenmachine gebruiken, of het messenbakje van je staafmixer. Heb je beide niet, snijd wortel en bleekselderij in lange plakken, die weer in reepjes en die in blokjes. Het hoeft niet zo netjes (dat doet je keukenmachine ook niet), maar mag natuurlijk wel. Als de groente grof gesneden is, ben je sneller klaar maar heb je een langere kooktijd nodig.
Plet het teentje knoflook op de plank met het lemmet van je mes en haal de schil er af.
Schil de aardappel en snijd in blokjes. Zet apart.
Spoel de linzen in een zeef (neem geen vergiet, dan spoel je de linzen weg) onder stromend koud water tot het water helder blijft. Zet apart.
Verhit de olijfolie in de pan. Voeg de kleingesneden ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Laat, onder regelmatig roeren, 5 minuten zachtjes smoren. Voeg dan de tomatenpuree, curry, komijnpoeder en korianderpoeder toe. Laat, onder voortdurend roeren, 2-4 minuten zachtjes smoren of tot de geuren van de specerijen vrijkomen. Let op dat het niet aanbrandt!
Voeg nu de bouillon, de linzen en de aardappelen toe en breng de soep aan de kook. Voeg naar smaak peper of chilipoeder toe.
Laat 30-40 minuten zachtjes koken, of zolang tot de groenten gaar zijn. De groenten koken niet helemaal stuk. Houd je meer van een gladde soep, zet er dan even de staafmixer in. Voor een romige soep pureer je de soep in een blender.
Garneer de borden met wat je lekker vindt: bijvoorbeeld nigellazaad, peterselie of korianderblaadjes, wat yoghurt of kokosroom. Een deel van de yoghurt heb ik op smaak gebracht met een beetje groene olie van peterselieblad.
Serveer met vers afgebakken Turks brood of ander Aziatisch brood.
* Voor de smaak van de soep zijn de genoemde specerijen belangrijk. Heb je geen hot curry in huis, dan kun je ook gewone curry gebruiken. De toevoeging van chilipoeder of -vlokken kun je evt. achterwege laten.
Pin de foto van de Rode linzensoep
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Ben benieuwd naar deze versie! Maakte eerder altijd de Turkse variant, maar deze lijkt me ook erg lekker.
LikeLike
Hmm, heb altijd gedacht dat dít de Turkse versie is. Althans volgens de Turkse schoonzoon :-). Maar Turkije is een groot land, het zal er niet anders zijn als bij ons… elke streek zijn eigen versie misschien? Deze is in ieder geval erg lekker.
Groetjes!
LikeLike
Toevallig gisteren ook gegeten! Ik vind het lekkerder om koriander en komijn als zaad te kopen en dat dan samen met wat zaadjes uit enkele kardemompeulen in de vijzel fijn te stampen. De smaak is dan frisser en intenser. Meestal gaan er ook nog een of twee blaadjes daon salam (djeroeroekpoeroet) bij. Had er als experiment een rookworst van de Hema bijgedaan en de kommen gegarneerd met in kleine blokjes gesneden appel.
LikeLike
Ja klopt, normaal doe ik dat ook. Alleen had ik het niet in huis (koriander in de camper achtergelaten, pff) en nog geen nieuwe gekocht. Ik geef de voorkeur aan een vegetarische versie. Als je hem dikker maakt, wordt het meer een curry en kun je hem ook goed met rijst eten. Dan mag er van mij wel een stukje vlees in 😉
LikeLike