De voorbereidingen voor Kerst en de brunch met alle kids en kleinkinderen (we zijn dan met 12) beginnen voor mij al in november. Ik ben dan dagen lijstjes aan het maken van gerechten die ik wil koken of bakken. Belangrijk vind ik het om gerechten voor te kunnen bereiden of misschien zelfs al maken, zodat ik op de dag zelf niet om 6 uur hoef op te staan.
Een van de leukste onderdelen van de brunch vind ik toch wel het dessert. Niet te massief of te ingewikkeld. Liefst ook eetbaar voor de kleintjes. In eerste instantie had ik de peren met chocoladesaus willen maken (recept) of de blini’s met vers fruit (recept).
Allebei zó lekker! Nadeel echter, de peren zijn erg groot en de blini’s kun je niet echt van te voren klaar maken. Als je een etentje voor 2 of 4 personen maakt, is het allemaal nog wel te doen. Ben je met een grote groep, dan wordt het een stuk lastiger.
Nu vind ik de combinatie van peren met chocola erg lekker. Ik had voor noodgevallen (lees onverwacht bezoek) nog een doos Browniemix staan van AH Excellent, dus dat kwam mooi uit. Tijd om iets uit te proberen!
Het resultaat is echt hemels! Ook de smaak van de brownie is heel goed, dat had ik niet verwacht van een bijna kant-en-klaar product.
Als bakvorm heb ik niet de papieren vorm gebruikt maar een rechthoekige bakvorm van 12×35 cm. Op die manier kun je mooiere stukken snijden en is het voldoende voor 10 – 12 personen.
Met een bolletje vanille-ijs en nog iets knapperigs erbij heb je een perfect dessert. Al doet deze gepimpte brownie het ook niet verkeerd als verjaardagstaart denk ik. De proefpersonen (oudste dochter, haar vriend en manlief) waren heel erg enthousiast. Vooral manlief is blij dat er op dag 2 nog een halve taart over is, dan kan hij nog even genieten.
Wat heb je nodig (voor 10-12 stukken):
- 1 pak mix voor Brownies (AH Excellent)
of als je het zelf wilt maken:
125 gr gesmolten boter
85 gr patentbloem (gezeefd)
135 gr suiker
45 gr cacaopoeder (gezeefd)
2 eieren
1/4 tl bakpoeder
- 1 stevige peer (wordt vanzelf zacht tijdens het bakken)
- 150 gr biscuitjes
- 60 gr gesmolten boter
- 50 gr witte chocolade (in het pak zit een zakje glazuur)
- 1-2 el amandelsnippers
Overige benodigdheden:
- bakpapier
- bakvorm, ca. 12×35 cm of een springvorm van ca. 23 cm doorsnede
- beslagkom
- handmixer (of keukenmachine)
- deegroller en een kleine plastic zak.
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 170 graden Celcius.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes: gebruik de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en plet met de deegroller tot grove kruimels. Vermeng met de gesmolten boter en verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm. Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Voor de brownies: zeef bloem en cacao voor een luchtiger resultaat. Heb je de kant-en-klare mix volg dan de aanwijzingen op de verpakking. Meng de ingrediënten met de handmixer of keukenmachine tot een glad beslag.
Giet het beslag voorzichtig in de bakvorm.
Schil de peer en snijd deze in de lengte eerst in vieren en halveer deze dan weer, zodat je 8 partjes hebt. Snijd het klokhuis eruit.
Leg de partjes in het beslag met de bolle kant naar boven en om en om. Gebruik je een ronde vorm, leg de peerpartjes dan rond (als een klok), met de bolle kant naar buiten.
Zet de bakvorm op het rooster in het midden (of iets er onder) in de oven en bak gedurende 40 minuten.
Laat de taart op een rooster helemaal afkoelen, anders kun je hem niet mooi decoreren met de gesmolten chocolade.
Verhit een koekenpan op matig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het lichtbruin van kleur is. Let op, het kan ineens erg snel gaan. Strooi op een bordje om te laten afkoelen.
Hak de witte chocolade in kleine stukjes. Verhit in een pannetje heet water. Hang hier een hittebestendige kom in (deze mag niet het water raken!) en doe er ongeveer 2/3 van de chocolade in. Laat deze langzaam smelten, haal de kom van het vuur en voeg dan de rest van de chocolade toe. Deze smelt vanzelf en de chocolade koelt meteen een beetje af.
Versier de taart met de gesmolten chocolade. Hiervoor kun je de chocolade in een klein kannetje doen, een lepel of een kleine spuitzak gebruiken. Strooi er tenslotte het amandelschaafsel over.
Ik heb een decoratiepen gekocht (geloof bij de Hema) en dat werkt redelijk.
Serveren:
Snijd in vierkanten, driehoeken of rechthoeken (net wat je leuk vindt). Probeer zo te snijden dat in elk stuk ook een beetje peer is terug te vinden.
Geef er een bolletje vanille-ijs bij of een toefje slagroom.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 25 minuten
Wachttijd: oven en afkoelen ca. 1 uur
Bereiden: 15 minuten
Iedereen aan het kerstdiner wilde een tweede stukje en nog een laatste stukje mee naar huis. De meringuerol was veel minder in trek. Ik heb het beslag van cratch gemaakt. Heel makkelijk.
De door mij gebruikte siliconenmal was iets te groot. Daarom werden de brownies niet hoog genoeg. Dat ga ik de volgende keer anders doen.
LikeLike
Wat leuk om te horen dat de brownies zo’n succes waren Ineke!
LikeLike
wow! ziet er goed uit! 😉
LikeLike
Dankjewel, het smaakt ook echt geweldig lekker!
LikeGeliked door 1 persoon