Appelgebak met citroen-amandel vulling

Als we bezoek krijgen dan vind ik het heerlijk om zelf iets te bakken. Appeltaart van zandtaartdeeg (zie recept) is in de winter vaak favoriet, ook bij het bezoek. Maar vandaag heb ik zin in iets anders. Manlief vraagt om appelbollen, maar dat vind ik zo onhandig bakken en eten.

Bladerdeeg wordt de basis, gecombineerd met Jonagold en snelle, lichte amandelspijs. Echte amandelspijs had ik niet, die moet je een week van te voren maken. Bovendien vind ik het vaak wat zwaar worden en daar hou ik niet zo van.

Appelgebak met amandelspijs en citroen
Appelgebak met amandelspijs en citroen

Wat vinden we ervan?

Het gebak is goed geslaagd. De bakvorm met losse bodem is een uitkomst, anders is het heel lastig gebak heel uit de vorm te krijgen. Maar dan de smaak: echt overheerlijk! Het bezoek bleef maar zeggen dat het ontzettend lekker was, een groter compliment kun je niet krijgen. Jammer dat ik geen dubbele portie gebakken heb want dan hadden we -naar goed Limburgs gebruik- elk twee stukken kunnen nemen. 🙂
De Jonagold is een goede keuze, hij behoudt zijn vorm en valt niet uit elkaar. De vulling van citroensuiker en amandelmeel geeft het gebak een geurig aroma en een volle smaak.


Ingrediënten (voor ca. 6 personen)

 • 8 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 4 stevige appels
 • 3 el citroensuiker (recept volgt nog, maar je kunt ook een potje kopen)
 • 6 el amandelmeel
 • 1 tl kaneel
 • 1-2 el amandelschaafsel
 • boter (voor het invetten van het bakblik)
 • 1 ei, losgeklopt
Appelgebak met amandelspijs en citroen

Benodigdheden:

 • Langwerpig (of vierkant) bakblik met een lage rand
 • Bakkwastje
 • Meloenbolletjeslepel (voor het uithollen van de appel)

BEREIDING

Laat het bladerdeeg ontdooien. Je hebt 4 plakjes nodig voor de bodem, leg de overige zolang in de koelkast. Als bladerdeeg warm wordt kun je er niet meer mee werken. Het beste is het als het nog net niet helemaal ontdooid is.
Verwarm de oven voor: 225 graden Celcius onder- en bovenwarmte (of 210 graden hetelucht).
Vet de vorm in. Heeft je vorm geen losse bodem, leg er dan een vel bakpapier in dat groter is dan de vorm en vet ook dat in. Als je gebak is afgekoeld, kun je het hiermee makkelijker uit de vorm halen.

Appelgebak met amandelspijs en citroen
Appelgebak met amandelspijs en citroen

Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg. Je kunt hiervoor de 4 plakjes op elkaar leggen (denk eraan het plastic te verwijderen) en dan uitrollen tot de gewenste vorm. Maar je kunt ook (zoals ik ook wel eens gedaan heb vanwege tijdgebrek) een beetje puzzelen. Laat de plakjes 1/2 cm overlappen en maak één kant een beetje vochtig met water of wat van het losgeklopt ei, druk goed aan. (Heb je wat meer tijd, kijk dan onderaan het recept bij de tip voor dubbelblind bakken.*)

Meng de citroensuiker met het amandelmeel tot een luchtig mengsel en verdeel dit over de bodem.

Appelgebak met amandelspijs en citroen
Appelgebak met amandelspijs en citroen
Appelgebak met amandelspijs en citroen

Schil de appels, halveer en verwijder het klokhuis en de steeltjes. Verdeel de halve appels over het amandelmengsel, met de bolle kant naar boven. Halveer de appelhelften die je over houdt en vul hier de gaten mee op. Bestrooi de appels met kaneel en evt. nog wat suiker.

Haal de overige plakjes bladerdeeg uit de koelkast. Snijd 3 plakjes in 4 gelijke repen. Maak met de repen een vlechtwerk over de appels. Plak stukken aan elkaar met wat losgeklopt ei. Snijd het laatste plakje in 8 repen en leg deze langs de randen van de vorm. Bestrijk nu het deeg met het losgeklopt ei. Strooi de amandelsnippers erover.

Bak op een rooster in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.

Appelgebak met amandelspijs en citroen

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1/2 uur
Bakken: ca. 1/2 uur

Appelgebak met amandelspijs en citroen

TIP
Heb je wat meer tijd, dan kun je ervoor kiezen de bodem met een blinde vulling voor te bakken. Dat is heel eenvoudig en de bodem wordt tijdens het afbakken goed gaar en ook wat knapperiger. Want hoewel het bladerdeeg goed gaar was, bleef de bodem wat taai. Bij blind bakken leg je een vel bakpapier op het deeg in de vorm.

Hierop strooi je dan de steunvulling. Je kunt hiervoor gedroogde (hele) erwten gebruiken, maar er zijn ook speciale kleikorrels (in kookwinkels)te koop. Zet de in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten. Laat de oven niet afkoelen! Haal de vorm uit de oven en ga dan verder met de vulling.

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s