Citroensuiker maken

Voor het appelgebak van mijn vorige blogpost (zie hier) heb ik citroensuiker gebruikt. Al jaren gebruik ik kant-en-klare citroensuiker uit de supermarkt, het laatste restje verdween gisteren onder de appels. Sinds ik wat kritischer ben op wat ik eet en de suiker nogal wat kleur- en geurstoffen bevat, bedacht ik dat het misschien geen slecht idee zou zijn om die suiker eens zelf te maken.
Surfen op het net haalt heel wat recepten naar boven voor citroensuiker. Aan de slag dus!

Citroensuiker maken

Wat vinden we ervan?
Makkelijk en snel gemaakt. Wat opvalt is de kleur die een stuk lichter is dan de gekochte citroensuiker. Ook de smaak is iets minder intens. Bovendien is deze suiker droog, de suiker uit het potje was meer een pasta. Mogelijk is die citroensuiker meer geconcentreerd, wat ik overigens wel handig vind in het gebruik. Voor bijv. appeltaart meng ik een eetlepel citroensuiker door de suiker en dan meng ik het met de appels.
Waarschijnlijk zal ik met dit mengsel geen extra suiker hoeven toevoegen. Maar… voor nu onderdruk ik de neiging om extra rasp en ook wat citroensap toe te voegen. Mogelijk dat tijdens het bakken de citroensmaak intenser wordt.

Eerst maar een keer gebruiken en dan pas een oordeel vellen over de smaak! Want terwijl ik dit stukje zit te schrijven bedenk ik dat het misschien ook wel een idee is om een dikke citroensiroop te maken en daar rasp aan toe te voegen.

Wat heb je nodig:

  • 3 (biologische) citroenen
  • 200 gr tafelsuiker
  • 1 glazen potje (250 ml inhoud)

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • goede rasp
  • kom of maatbeker
  • staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je het:
Boen de citroenen goed schoon onder warm water. Droog af. Rasp de schil boven een kom of maatbeker. Zorg ervoor dat je het wit van de schil niet meeneemt, dit smaakt bitter.
Doe de helft van de suiker met de citroenrasp in een maatbeker en maal gedurende ongeveer 3 minuten. Omdat het zo’n kleine hoeveelheid is, gebruik ik hiervoor de staafmixer, dat gaat makkelijk.
Meng nu goed met de overige suiker.
Citroensuiker (4)
Beleg de bakplaat met de folie of het bakpapier, spreidt de suiker erover uit. Laat bij kamertemperatuur gedurende 1 uur drogen tot de suiker helemaal droog is. Controleer dit en als het nog niet goed droog is, laat je het nog even staan!
Citroensuiker maken

Schep de suiker in het potje en sluit goed af. In de koelkast is de suiker enkele maanden houdbaar.

TIP: De citroenen kun je gewoon in de koelkast bewaren en alsnog gebruiken voor het sap. Je kunt ze ook uitpersen en het sap invriezen (ijsblokjes).

Hoe makkelijk kan het zijn?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s