Koolsalade met appel en noten

Restjes, ze liggen vaak in de koelkast en ineens moet je er iets mee. Dat geldt bij mij in ieder geval voor restjes groente, of met beetjes rijst of pasta. Maar vandaag ligt er nog een halve spitskool. Hoera voor internet, want dat is toch de makkelijkste manier om snel een gerechtje te bedenken. Koolsalade moet het worden en dan krijg je al snel een flinke lijst met mogelijkheden.
Sinds kort ben ik mij ook aan het verdiepen in het boek The Paleo Approach in mijn gevecht tegen mijn auto-immuun ziekte. En laat de salade die ik vandaag gemaakt heb daar nou (op de mayonaise en yoghurt na) mooi in passen!

Koolsalade met appel en noten

Wat vinden we ervan:
Lekker makkelijk te maken en snel klaar. Ik laat wel even de dressing intrekken. Een goede combinatie, knapperige kool en noten, zachte zoetzure appel en -jawel, speciaal voor manlief- een handvol rozijnen. Het snufje curry in de dressing geeft er een lekker licht oosters tintje aan.

Wat heb je nodig (2 personen):
Koolsalade met appel en noten

 • 1/2 spitskool of witte kool
 • 1 bospeen
 • 1 appel (bijv. Jonagold)
 • ca. 50 gr gemengde ongezouten noten
 • ca. 50 gr rozijnen (naar smaak)
 • 3 el Griekse yoghurt
 • 2 el mayonaise
 • snufje hot curry of kerriepoeder
 • kneepje citroensap
 • peper en zout
 • verse munt

Hoe maak je het:
Halveer de kool en snijd de dikke stronk er uit. Schaaf of snijd de kool zo fijn mogelijk. Hier is een keukenmachine of mandoline (review) erg handig. Heb je die niet? Gebruik dan een heel scherp mes. Spoel onder stromend water en laat goed uitlekken of gebruik een slacentrifuge.
Rasp de bospeen. Verdeel de appel in partjes (schillen is niet nodig) en snijd in plakjes.
Koolsalade met appel en noten

Leg de noten op een plank en hak ze grof met een scherp mes.
Koolsalade met appel en noten

Meng alle ingrediënten in een kom en kruid met zout en peper.
Koolsalade met appel en noten

Meng de yoghurt met de mayonaise. Gebruik bij voorkeur Griekse (af andere) dikke yoghurt. De kool zal nog wat vochtig zijn waardoor de dressing vanzelf wat dunner wordt als je alle ingrediënten mengt. Gebruik je (half)volle yoghurt, dan wordt de dressing erg waterig.
Roer de curry door de dressing. Normaal gesproken verhit ik specerijen even in een warme (droge) koekenpan tot ze beginnen te geuren. Maar ik heb een nieuw potje staan, nog rijk aan smaak (en geur) zodat ik deze stap over sla.

Schep de dressing door de salade en laat de smaken gedurende een kwartiertje op elkaar inwerken. Verdeel over twee borden en knijp er een beetje citroensap over. Garneer met een takje verse munt.

Heb je geen curry of kerriepoeder of vind je het niet lekker? Kruid de dressing dan met wat peper.
Geef er stevig brood (bijv. zuurdesem- of meergranenbrood) bij.

Bereidingstijd:
(Voor)bereiden: ca. 1/2 uur + 15 minuten wachttijd.

 

Koolsalade met appel en noten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s