De mandoline, onmisbaar in de keuken

Mijn moeder had er al een, zo’n 40 jaar geleden. Nu ik er zelf een heb en ik dit stukje zit te tikken, schoot het me ineens weer te binnen. Ook toen was de mandoline al gruwelijk scherp, ik mocht er dan ook niet aan komen… althans in het begin niet. Jaren later, toen de scherpte er een beetje vanaf was, wel.

Mandoline

Onmisbaar in de keuken? Ik heb jaren gedacht zonder te kunnen, vond ze nogal prijzig en had er eigenlijk het geld niet voor over. Wel vroeg ik me steeds af hoe het toch kon dat mijn komkommersalade nooit zo lekker smaakte als vroeger thuis.
Daar ben ik inmiddels dus wel achter. Het komt door het betere “snijwerk”. Een mandoline schaaft groenten -op de kleinste stand- zo flinterdun dat je er bijna de krant door kunt lezen.
Bovendien ben je vliegensvlug door je snijwerk heen en -als je niet oplet- ook door je vingers.

Superdunne plakjes komkommer Appeltjes voor in de witlofsalade

 

20140627_173913
Nog nooit was witlof snijden zo makkelijk!

Mijn mandoline heeft bovendien extra mesjes om “frietjes” te snijden. Uiteraard niet alleen voor aardappelen, maar ook voor groenten en fruit.

Courgette "frieten"

De mandoline wordt geleverd met een hulpstuk waar je de groente of het fruit aan kunt prikken. Op deze manier kun je schaven en je vingers sparen. Uit eigen ondervinding kan ik melden: gebruik dat ding! Je wilt niet weten hoe heftig je vingers kunnen bloeden en hoe lang het duurt voordat het goed genezen is. Dus…

Behalve dat je tijd bespaart door het gebruik van de mandoline (denk ook dunne uienringen, stevige koolsoorten zoals rode kool) is het keukenhulpje ook snel weer schoon.

Het leukste vind ik nog dat je lange linten kunt schaven van groenten als komkommer en wortel, waardoor een salade nét dat beetje extra krijgt.  Of als je linten courgette wilt grillen voor een salade (zie recept), of voor de aardappeltjes uit de oven (recept), en je een berg aardappelen in plakjes moet snijden.

Voor mij is het antwoord op bovenstaande vraag zeker een luid JA.

Komkommersalade

 

 

 

Auteur: Anja

Hallo, leuk dat je er bent! Om met al mijn bewaarde recepten eindelijk eens wat te gaan doen ben ik dit blog begonnen. Een van mijn favoriete bezigheden is bakken; van brood, gebak tot hartige baksels, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ook probeer ik zo veel mogelijk met de seizoenen mee te koken en pakjes en zakjes te mijden. Mijn inspiratie haal ik uit bewaarde (familie)recepten maar ook uit kookboeken en van internet. Veel leesplezier! Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s