De mandoline, onmisbaar in de keuken

Mijn moeder had er al een, zo’n 40 jaar geleden. Nu ik er zelf een heb en ik dit stukje zit te tikken, schoot het me ineens weer te binnen. Ook toen was de mandoline al gruwelijk scherp, ik mocht er dan ook niet aan komen… althans in het begin niet. Jaren later, toen de scherpte er een beetje vanaf was, wel.

De mandoline is een handig stuk gereedschap in de keuken. Ideaal om snel groenten in dunne linten te snijden. Maar wat denk je van Franse frieten, ribbelchips of juliënne gesneden groenten voor de soep.

#kitchentool #keukengereedschap #mandoline #informatief #kooktips


Onmisbaar in de keuken? Ik heb jaren gedacht zonder te kunnen, vond ze nogal prijzig en had er eigenlijk het geld niet voor over. Wel vroeg ik me steeds af hoe het toch kon dat mijn komkommersalade nooit zo lekker smaakte als vroeger thuis.
Daar ben ik inmiddels dus wel achter. Het komt door het betere “snijwerk”. Een mandoline schaaft groenten -op de kleinste stand- zo flinterdun dat je er bijna de krant door kunt lezen.
Bovendien ben je vliegensvlug door je snijwerk heen en -als je niet oplet- ook door je vingers.

Inmiddels heb ik sinds een tijdje een nieuwe mandoline (2020) van het merk OXO. Ik heb gekozen voor de kunststof mandoline, maar ze hebben ook een metalen variant. De laatste is natuurlijk degelijker en mogelijk onverslijtbaar, maar voor mij was het kostenplaatje op het moment van aanschaf ook belangrijk. En als ook deze mandoline weer een jaartje of zes meegaat ben ik niet ontevreden!

Mijn mandoline heeft bovendien 1 extra mes om Franse frietjes te snijden, 1 voor juliënne en 1 voor ribbelfrieten. Uiteraard niet alleen voor aardappelen, maar ook voor groenten en fruit.

De mandoline is een handig stuk gereedschap in de keuken. Ideaal om snel groenten in dunne linten te snijden. Maar wat denk je van Franse frieten, ribbelchips of juliënne gesneden groenten voor de soep.

#kitchentool #keukengereedschap #mandoline #informatief #kooktips

De mandoline wordt geleverd met een hulpstuk waar je de groente of het fruit aan kunt prikken. Op deze manier kun je schaven en je vingers sparen. Uit eigen ondervinding kan ik melden: gebruik dat ding! Je wilt niet weten hoe heftig je vingers kunnen bloeden en hoe lang het duurt voordat het goed genezen is. Dus…

Behalve dat je tijd bespaart door het gebruik van de mandoline (denk ook dunne uienringen, stevige koolsoorten zoals rode kool) is het keukenhulpje ook snel weer schoon.

Het leukste vind ik nog dat je lange linten kunt schaven van groenten als komkommer en wortel, waardoor een salade nét dat beetje extra krijgt. Maar ook als je linten courgette wilt gebruiken als lasagne of om te grillen voor een salade (zie recept).
En denk ook aan aardappeltjes uit de oven (recept) waarvoor je een berg aardappelen in plakjes moet snijden.

Voor mij is het antwoord op bovenstaande vraag zeker een luid JA.

Pin deze foto van de Mandoline

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De mandoline is een handig stuk gereedschap in de keuken. Ideaal om snel groenten in dunne linten te snijden. Maar wat denk je van Franse frieten, ribbelchips of juliënne gesneden groenten voor de soep.

#kitchentool #keukengereedschap #mandoline #informatief #kooktips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s