Citroensuiker maken, deel 2

Zelf citroensuiker maken, daar heb ik eerder al over geschreven (lees hier). Ik twijfelde een beetje over de smaak en het uiterlijk ervan, omdat het er zo anders uit zag dan de citroensuiker uit de super. Het uiterlijk kan natuurlijk anders zijn omdat er geen kleurstoffen aan toegevoegd zijn. Maar ook de smaak blijkt af te wijken. De suiker is wel lekker, maar smaakt maar lichtjes naar citroen. Tijd voor een nieuwe poging!

Citroensuiker maken

De smaak wil ik wat meer geconcentreerd. Bovendien moet het een beetje smeuïg worden, zodat je het ook makkelijk kunt mengen met andere ingrediënten. Het resultaat is prima, misschien nog een beetje vloeibaar maar daar kunnen we nog wel aan werken.

Wat vinden we ervan?
Ken je de Napoleon citroensnoepjes? Die gele ballen? Nou, zo smaakt het. Helemaal perfect! Ik had het potje zo leeg kunnen lepelen, maar dat vind de tandarts denk ik niet zo’n geweldig idee.
Ik heb één eetlepel van de siroop gebruikt voor het appelgebak (recept) en dit gemengd met amandelmeel als vulling. Het smaakt ongeveer als amandelspijs, maar dan iets intenser naar citroen en iets luchtiger. Vooral het luchtige vind ik een heerlijke combinatie met de appel en het bladerdeeg!

Wat heb je nodig:
1 (bio) citroen
6 el fijne tafelsuiker
1 schoon afsluitbaar glazen potje

Hoe maak je het:
Boen de citroen goed schoon onder stromend water en droog af. Rasp de schil, maar zorg dat je het wit niet meeneemt want dit smaakt erg bitter. Pers de citroen uit.
Citroensuiker maken
Verhit een kleine koekenpan met het citroensap en de rasp.

Strooi er de helft van de suiker (3 el) in. Laat langzaam de suiker oplossen en het citroensap gedeeltelijk verdampen. Gebruik een pannenlikker of kunststof spatel om de randen van de pan een beetje schoon te houden.
LET OP! Gesmolten suiker is veel heter dan kokend water!
Als het sap begint in te dikken, laat dan een druppeltje op een koud bordje vallen. Als het stroperig wordt, is je siroop klaar. Laat de siroop gedeeltelijk afkoelen. Zorg ervoor dat je glazen potje niet heel erg koud is als je de nog warme siroop er in schenkt. Dit om te voorkomen dat het glas kapot springt als de temperatuurverschillen te groot zijn. Roer de overige suiker er door. Laat helemaal afkoelen en bewaar de siroop in de koelkast.
Als je de citroensuiker gaat gebruiken, even omroeren, om suiker en siroop goed te laten mengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s