Kernthermometer: meten is weten

Op bovenstaande foto staan 2 kernthermometers. Een digitale en een analoge. De analoge heb ik inmiddels zeker een jaar in een keukenla liggen. Jawel hoor, één keer gebruikt met als resultaat een als rosbief verkleed blok hout (goed stevig en droog).

Een tijdje geleden was ik weer eens bij Ikea en liep daar over de keukenafdeling rond te struinen. Ik kan daar uren zoet brengen, met als gevolg dat manlief een grote hekel aan Ikea heeft.
En daar vond ik de digitale thermometer met de naam Fantast (hoe krijgen ze het bedacht). Aangezien hij nog geen 10 euro kostte, belandde hij in mijn karretje.

Kernthermometer

De eerste keer dat ik hem gebruikt heb was bij het bakken van brood. Daar heb ik meestal geen problemen mee. Een keer kloppen op de onderkant en als het brood hol klinkt, is het gaar. De proef op de som dus: als het brood in de kern een temperatuur van 90 graden bereikt, is het gaar.
De thermometer overigens is makkelijk te bedienen, de bijgeleverde handleiding heb je niet nodig. Alleen de batterijen worden niet meegeleverd, dat is dan wel weer jammer.

Het mooie van deze thermometer is dat hij ook een timerfunctie heeft. Hierop stel je de gewenste temperatuur in en op het moment dat -in dit geval- het brood de 90 graden bereikt gaat de timer af. Gemakkelijker kan het toch niet worden!
Dus… timer ingesteld en de “lans” – zo heet de pin die met een metalen draad verbonden is met de timer – in het brooddeeg gestoken. Terwijl ik de timer op de oven vastklikte (hij is magnetisch), begon de temperatuur al op te lopen. Nu moet een broodje 30 tot 40 minuten bakken, dus ik ben er niet de hele tijd bij blijven staan. Maar ik kon het toch niet laten om regelmatig te kijken. De baktijd had ik ingesteld op 40 minuten en na 30 minuten ging de timer af.
Brood er uit gehaald, de kloptest was ok en na afkoelen bleek inderdaad dat het perfect gebakken was.

Met Kerst wil ik weer eens een ribstuk of rosbief (voor 6 personen) braden in de oven, en ik ben toch benieuwd hoe dat gaat lukken. Daarover dus later meer.

Zoekend naar kerntemperaturen voor vlees kwam ik overigens op de website www.meerdanvlees.nl een uitgebreide tabel tegen. Het is natuurlijk wel handig als je de juiste temperaturen weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s