Snelle Amandelspijs

Amandelspijs kun je goed zelf maken. Het is eigenlijk niet meer dan een mengseltje van amandelen, suiker en citroenrasp. Je moet het alleen van te voren maken, want de échte amandelspijs ligt een week in de koelkast voordat je hem kunt gebruiken.

Appelgebak met amandelspijs en citroen

Juist – dat werkt bij mij niet. Bij mij moeten dat soort dingen meteen kunnen. Ik bedenk dat ik iets lekkers wil bakken met appels en dan heb ik geen amandelspijs in de koelkast liggen. Dus dan moet je wat anders, namelijk een soort instant amandelspijs. Het heeft wel de smaak, maar niet dat massieve, zware zoals in banketstaaf of gevulde speculaas.

Mijn versie is lichter, luchtiger en ook wat minder zoet, omdat er minder suiker in gaat. Bovendien meteen klaar voor gebruik!

Wat heb je nodig:
125 gr amandelmeel *
75 gr fijne tafelsuiker
1 kleine (bio) citroen

Hoe maak je het:
Boen de citroen schoon onder stromend water en droog goed af. Rasp de schil. Let op dat het witte van de schil niet meeraspt, want dit smaakt bitter.
Meng in een kom het amandelmeel met de suiker. Voeg nu de helft van de citroenrasp toe. Laat 10 minuten staan (terwijl je het deeg uitrolt of de appels schilt). Proef dan even en voeg als het niet fris genoeg naar je zin is nog wat citroenrasp toe.

Het resultaat is een luchtig, fris amandelmengsel. Lekker in appelgebak (zie recept).

Voor de echte amandelspijs:
250 gr amandelmeel
250 gr suiker
rasp van 1 citroen
1 eidooier (na 1 week)

Meng amandelmeel, suiker en citroenrasp. Beetje water toevoegen indien nodig. Goed mengen, in folie draaien en 1 week in de koelkast laten rusten. Voor het gebruik 1 eidooier erdoor mengen. Klaar.

* Amandelmeel is goed verkrijgbaar. Ik koop het meestal bij de molenaar bij ons in het dorp. Je kunt het ook via internet bestellen als je geen winkel in de buurt hebt. Lukt dat allemaal niet, dan kun je ook blanke amandelen kopen en deze fijn malen in een keukenmachine of in het messenbakje van de staafmixer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s