De kernthermometer, deel 2

KernthermometerVandaag was de ultieme test voor de kernthermometer. In de post die ik hier eerder over schreef (zie hier) vertelde ik al dat ik hem alleen nog geprobeerd had bij het bakken van brood.

Vandaag had ik voor het kerstdiner een ribstuk (varken) van 1,3 kg te braden in de oven. Oventemperatuur volgens recept: 175 graden Celsius. Het vlees had ik een uur van te voren uit de koelkast gehaald en had een starttemperatuur van 10 graden, dat geeft de thermometer ook mooi aan. Volgens het kookboek zou een ribstuk van 2 kg ongeveer 1,5 uur in de oven moeten.
Het lastige vind ik dat er verschillende temperaturen worden aangegeven voor de garing van het vlees: de een geeft 58 graden aan voor licht rosé, de ander 65 graden. Vraag is dan natuurlijk welke juist is.

Om te beginnen heb ik de oven tijd ingesteld op 1,5 uur. De eindtemperatuur op de thermometer heb ik op 60 graden ingesteld. Het alarm van de thermometer ging 10 minuten voor de eindtijd van de oven af. Groot vlees moet altijd nog rusten als je het uit de oven haalt, hierbij zo ongeveer 15 minuten.

Bij het aansnijden blijkt het vlees PERFEKT gebraden! De thermometer is dan ook geslaagd voor de test. Een bijkomend voordeel is bovendien dat hij niet zo ontzettend duur is (8,99 euro). Waarschijnlijk zijn er wel betere kernthermometers in de handel, maar om te beginnen zeg ik: missie geslaagd!

Kernthermometer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s