Spicy worteltjes uit de oven

De kerstdagen zijn achter de rug, we schakelen langzaam weer over naar het ritme van alledag. Toch vind ik het moeilijk om bijvoorbeeld een “gewone” stamppot of “saaie” worteltjes klaar te maken. Tijdens de overvloed aan informatie voor de kerstdis kwam ik ook regelmatig geroosterde worteltjes tegen. Ik vond het wel een goed idee om mijn eenvoudige bospeentjes om te toveren tot de ster van de maaltijd.

Het is de combinatie zoet/zuur met de kruidige smaak van de harissa die hier een ontzettend lekkere smaak aan de worteltjes geeft.
Wil je een andere combinatie uitproberen? Neem dan 1 eetlepel honing, vermeng met de olie  en strooi (verse) tijmblaadjes over de worteltjes. De citroen kun je zeker ook toevoegen, maar is niet echt nodig.

Spicy worteltjes uit de oven of de airfryer. De combinatie met harissa met citroen is echt ontzettend lekker.
Spicy worteltjes uit de oven of de airfryer. De combinatie met harissa met citroen is echt ontzettend lekker.
Spicy worteltjes uit de oven of de airfryer. De combinatie met harissa met citroen is echt ontzettend lekker.

Spicy worteltjes uit de airfryer?

Het is ook heel goed mogelijk om de worteltjes in een Airfryer te bereiden. Je hebt dan ongeveer de helft van de kruidenolie nodig om de worteltjes in te bakken. Je kunt ervoor kiezen de worteltjes in een passende ovenschaal te leggen, maar het kan ook prima los in het mandje.


INGREDIËNTEN

(voor 2 personen):

  • 500-700 gram bospeen
  • 1 teentje knoflook, fijn geraspt
  • 3 el olijfolie
  • 2 el ahornsiroop (maple syrup)
  • 1/2 tl harissa specerijenmix (zelf gemaakt, zie recept)
  • 1/8 tl komijnzaad
  • zout
  • 4-5 schijfjes (bio) citroen

En verder:

  • bakplaat belegd met bakpapier
  • evt. aluminiumfolie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 225oC (onder- en bovenwarmte). Gebruik je een Airfryer dan is voorverwarmen niet nodig.
Gebruik liever geen winterpeen, die zijn toch meer geschikt voor in de stamppot. Bospeen, en evt. de regenboogwortels, zijn meer geschikt voor dit gerecht. Het oog wil tenslotte ook wat.
Schil de wortels met een dunschiller of schrob ze schoon onder stromend koud water en dep droog. Halveer de wortels in de lengte, erg dikke exemplaren in vieren.
Meng de ingrediënten (behalve de citroen) in een kommetje.

Voor bereiding in de oven:
Leg de wortels en citroenschijven op de bakplaat. Schenk de marinade erover en hussel alles goed om. Maal (of strooi) een beetje zout over de wortels. Dek af met een vel aluminiumfolie.
Spicy worteltjes
Plaats in het midden van de oven op een rooster en bak 30-40 minuten of tot de groente beetgaar is. Het is lastig om een exacte tijd aan te geven, omdat smaken nu eenmaal verschillen. Controleer na 20 minuten of de worteltjes al zacht beginnen te worden. Verwijder de laatste 10 minuten de aluminiumfolie.

Voor bereiding in de Airfryer (XL):
Maak de worteltjes schoon zoals hierboven vermeld. Leg ze in het mandje van de Airfryer en spray of kwast er een beetje olijfolie over. Sluit de lade, stel de temperatuur in op 160oC en stel de tijd in op 10 minuten. Na de 10 minuten meng je de kruiden (je kunt in plaats van harissa bijvoorbeeld ook tijm en honing gebruiken) met een 1/2 eetlepel olijfolie. Kwast dit over de worteltjes en schep de worteltjes voorzichtig een beetje om. Bak nog 5 minuten op 180oC. Zijn de worteltjes al flink verkleurd, verlaag de temperatuur dan zodat ze niet aanbranden.

Proef op smaak en maal eventueel nog een beetje zout er over. Serveer in een voorverwarmde schaal.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: ca. 30-40 minuten oventijd of 15 minuten in de Airfryer

Menutip:
Met tijm, citroen en knoflook gevulde kip(dij)filet en gebakken aardappeltjes.

* Harissa is voor de Arabische keuken wat sambal is voor de Aziatische keuken. Je kunt het niet verwisselen, want de smaken zijn zeker niet hetzelfde. De basis zijn rode pepers, specerijen, knoflook en olie. Harissa is makkelijk zelf te maken (genoeg informatie op internet), maar ik had nog een potje in de koelkast staan en dat heb ik gebruikt. Zie hier voor mijn zelf gemaakte harissa.

Inspiratie voor dit recept komt van http://www.bonappetit.com

5 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s