Feestelijke aardappelpuree ofwel Pommes Duchesse

Een echt kerstgerechtje, Pommes Duchesse, al is het daarvoor nu te laat. Maar het past ook uitstekend bij de spicy worteltjes van een paar dagen geleden. Waarom juist nu? Voor mijn verjaardag kreeg ik van de meiden een nieuwe spuitzak met extra spuitmondjes van rvs. Die plastic wegwerpdingen werken niet, voor mij althans. En dan moeten we natuurlijk meteen even testen of het werkt. Aangezien ik nog een halve pot schuimpjes heb staan, kon ik niets anders bedenken dan aardappelpuree in rozetjes (favoriet bij jongste dochter).

Pommes Duchesses

Wat vinden we ervan?
Het recept is niet zo spannend, maar de aardappelrozetjes zijn echt een feestje op het bord! En leuk om te maken als je goed materiaal hebt. Nu heb ik voor 3 personen puree gemaakt, maar je kunt ook gemakkelijk een dubbele portie maken en de helft invriezen voor een later moment.

Wat heb je nodig (ca. 4 personen):

 • 500 gr kruimige aardappelen
 • ca. 3 el boter (op kamertemperatuur)
 • 2-3 eidooiers, losgeklopt (afhankelijk van je oven)
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • evt. een extra smaakmaker zoals Parmezaanse kaas of verse peterselie

Benodigdheden: 

 • Pureeknijper of -stamper
 • Spuitzak met groot kartelmondje
 • Spatel (siliconen) *
 • Bakpapier of een siliconen matje

Hoe maak je het:
Heeft je oven geen grillstand, verwarm dan voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet af, maar bewaar een bekertje kookwater. Laat de aardappelen even staan, zodat er wat vocht verdampt. Pureer de aardappelen.
Puree maken
Gebruik bij voorkeur een pureeknijper (lees de review) voor een luchtige puree. Strooi er nootmuskaat over en proef of er nog zout bij moet.
Roer met de spatel eerst de boter door de puree en daarna 2 losgeklopte eidooiers. De eidooiers zorgen voor een zijdezachte puree en geven meteen een mooi kleurtje. Voeg, als de puree nog wat droog is, een scheutje kookwater toe.

Beleg een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Vouw een brede rand van de spuitzak over je hand (zo voorkom je vieze handen) en schep dan de aardappelpuree in de spuitzak. Spuit nu mooie rozetten van gelijke grootte op de bakplaat. Heb je geen grill, klop dan de laatste eidooier los met heel weinig melk en bestrijk de rozetten met het eimengsel. Als je de grill gebruikt, dan kleuren de rozetten toch wel (zie foto’s).
Pommes Duchesses

Verwarm de grill op de hoogste stand en plaats de bakplaat in de oven tot de rozetten mooi gekleurd zijn.

Je kunt dit gerecht ook goed voorbereiden. Kook en pureer de aardappelen, zet koel weg. Laat wanneer je de puree gaat verwerken, deze eerst op kamertemperatuur komen. Ga dan verder vanaf het toevoegen van de eidooiers. Omdat de puree koud is, kun je de rozetten het best in een voorverwarmde oven opwarmen en niet enkel onder de grill. Gebruik dan ook de derde eidooier gemengd met een klein beetje melk om de rozetten mee te bestrijken, zodat ze mooi kleuren.

Heb je een dubbele portie gemaakt of, spuit dan de andere helft van de puree op een bakplaat belegd met bakpapier en zet de afgekoelde rozetten in de vriezer tot ze bevroren zijn. Berg ze dan op in diepvriesdozen.
Voor gebruik laten ontdooien, bij voorkeur weer op een bakplaat. De oven voorverwarmen tot 200 graden Celsius. De rozetten bestrijken met een eimengsel (van 1 losgeklopte eidooier met een beetje melk) en in het midden van de oven plaatsen tot ze warm zijn en goudbruin van kleur.

Pommes Duchesses

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 25 minuten
Bereiden: ca. 25 minuten (incl. oventijd)

* Een luchtige puree smaakt zoveel beter! Niet alleen de juiste aardappel, maar ook de bereiding is hierbij belangrijk. Het gebruik van een garde of nog erger een handmixer om de puree te “kloppen” maakt een puree niet luchtiger. Hij wordt er eerder taaier door. Het best roer je hem om met een spatel, bijv. van siliconen. Als de boter op kamertemperatuur is dan smelt hij wel door de warmte van de puree. In dit recept wordt geen melk gebruikt. Doe je dat wel (voor gewone puree), dan is het belangrijk de melk voor te verwarmen.

 

6 thoughts

  1. Ik had ze nog nooit zelf gemaakt, maar het is zo makkelijk dat ik het zeker vaker ga doen. En zo weet ik tenminste ook precies wat er in zit. Ook voor jou de beste wensen voor 2015!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s