De pureeknijper: voor een lekkere, luchtige puree

Pureeknijper

Deze blogpost heb ik al een tijdje in concept staan. Waarom? Omdat ik me afvraag of niet iedereen al lang in bezit is van een pureeknijper. Maar dan maakt manlief puree en gebruikt de oude pureestamper. Hij vindt de knijper zo’n gedoe. En ik hoor dat oudste dochter ook nog steeds haar puree stampt. Vandaar dus…

Stop met stampen! Koop een pureeknijper en vergeet de puree met brokjes aardappel. Voortaan knijp je je aardappelen fijn voor een geweldige, luchtige en fluweelzachte puree. Succes gegarandeerd (tenzij je vastkokende aardappelen gebruikt).

Koop voor puree bij voorkeur (iets) kruimige aardappels. Op de verpakking (in de supermarkt) kun je lezen of de aardappelen geschikt zijn voor puree. Of vraag het je groenteboer. Schil en halveer alleen heel grote exemplaren, zodat alle aardappelen ongeveer van hetzelfde formaat hebben. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet af in een vergiet en laat de aardappelen even uitdampen. Wil je het kookwater nog gebruiken? Vang dit dan op in een maatbeker.

IMG_1715 IMG_1716
Verwarm de benodigde melk in de pan. Wil je geen melk gebruiken giet dan een scheutje kookwater terug in de pan (niet alles).

IMG_1717 IMG_1718
Knijp de aardappelen door de knijper (hoe moet ik het anders zeggen?). Voeg een klont boter (op kamertemperatuur) toe of een scheut lekkere olijfolie. Goed doorroeren met een spatel. Gebruik vooral geen garde of handmixer, daar wordt de puree niet lekkerder van. Proef op smaak en voeg als dat nodig is nog wat zout toe. Gebruik je de puree als basis voor stamppot, voeg dan eerst de groenten toe. Is de puree / stamppot nog te droog, roer dan nog wat melk of kookvocht er door.

Voeg evt. smaakmakers toe. Denk bijvoorbeeld aan:

 • kaas
 • spek
 • verse kruiden zoals peterselie, bieslook, knoflookbieslook (of Chinese bieslook)
 • nootmuskaat

5 thoughts

 1. De aller lekkerste puree krijg je door eerst de stevige vastkokende aardappels een half uur voor te garen op precies 72 graden. De structuur van de aardappels verandert in die eerste fase zodanig dat zetmeel in de aardappels van structuur verandert, vervolgens het geheel laten afkoelen en vervolgens het normaal te koken en door de pureeknijper te halen. Voor een zeer fijne puree het nog een keer door een zeef te halen.
  Voorbeelden: google maar op aardappelpuree 72 graden en echt het werkt het beste met stevige vastkokende aardappels.
  Gewoon eens proberen, het is smullen geblazen

  Like

  1. Hoi Han,
   Het klinkt bijzonder, heb hier nog niet eerder van gehoord maar ik zal het eens in gedachten houden. Met mijn stoomoven zou dat garen op 72 graden perfect kunnen.
   Groet, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s