Tagineschotel met harissa-yoghurt marinade

De harissa die ik gemaakt heb, wil ik natuurlijk meteen uittesten. De harissa zelf proeven gaat natuurlijk ook, maar als deze verwarmd wordt of gebakken, dan is de smaak toch echt veel intenser. Als ik de harissa “rauw” proef, dan proef je vooral de specerijen en of hij al dan niet erg pittig is. De gedroogde pepers die ik gebruikt heb zijn nu niet pittig, maar misschien verandert dat nog wel door het bakken, of als de harissa een tijdje in de koelkast heeft gestaan.
Ik las op internet dat je harissa ook kunt verwerken in een marinade voor vlees. Dat leek me een goede keuze. Ik had nog biologische schouderkarbonades liggen en die belanden daarmee in de marinade en uiteindelijk in de tagine.

Harissasaus

Wat vinden we ervan:
Mjum! Lekker! een warme en intense smaak, niet te pittig maar precies goed. Misschien mag het wel een tikje pittiger, maar dat is een kwestie van smaak.

Harissasaus

Wat heb je nodig (3-4 personen):

  • 350 gr biologische schouderkarbonades
  • 1,5 tl harissa (zie recept)
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1/4 gekonfijte citroen (zie recept) *
  • 150 ml Passata di pomodoro (of tomatenblokjes uit blik)
  • 1/2 tl gepofte knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Benodigdheden:
Tagine of stoofpan
Vuurvaste kom met passend deksel

Hoe maak je het:
Snijd het vlees in grote stukken. Verwijder evt. het bot.

Harissasaus
Meng harissa en yoghurt en wrijf hiermee het vlees in. Laat een uurtje marineren als dat kan.
Verhit een scheut olijfolie in de tagine. Braad het vlees aan en voeg de passata en gepofte knoflook toe. Laat ongeveer een half uur op het kleinste pitje pruttelen. Controleer af en toe of er nog vocht nodig is en voeg evt. een scheutje water toe.
Spoel de citroen onder stromend koud water. Snijd het vruchtvlees weg (dit wordt niet gebruikt) zodat je alleen de schil over houdt en snijd deze in smalle reepjes.
Voeg de citroen toe aan de tagine. Laat nog een kwartiertje sudderen en proef dan of er nog wat peper en zout nodig is.

Voor de couscous: reken ongeveer 100 gram per persoon. Weeg af en doe in een vuurvaste kom. Voeg wat zout of een half -verkruimeld- bouillonblokje toe. Kook ongeveer een liter water en schenk zoveel op de couscous totdat deze net onder water komt te staan. Dek af met een deksel en laat 5 minuten wellen. Voeg ongeveer 1 el olijfolie toe en een handje gesneden peterselie en roer los met een vork.

* Gekonfijte citroenen worden ingelegd in zout. Hierdoor worden ze geconserveerd en zijn lange tijd houdbaar. Bovendien wijzigt de smaak van de citroenen, het scherpe zure gaat er vanaf en wordt meer intens en warmer. Je kunt gekonfijte citroen kopen bijv. bij de Turkse supermarkt, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken (recept).
In dit recept kun je de citroen evt. vervangen door verse citroen die je meteen met het vlees mee aanbraadt. Op die manier verandert de smaak ook enigszins wat zuurte betreft, al is het niet te vergelijken met gekonfijte citroenen.

Lekker erbij: geroerbakte snijbonen met paprika en tomaatjes (recept volgt).
Tagineschotel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s