Spicy yoghurtdip met cajunkruiden

Soms heb je zo van die dagen dan wil je een dip bij je kip. Tijdens onze laatste vakantie maakte ik al eens een sausje met cajunkruiden en dat smaakte erg goed. Voor herhaling vatbaar en omdat ik nu niet op vakantie ben, heb ik wat meer tijd om de dip te maken. Door de toevoeging van Griekse yoghurt krijg je een frisse kruidige smaak.

Yoghurtdip met cajunkruiden

Wat heb je nodig:

  • 3 el Griekse yoghurt *
  • 1 el mayonaise
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 ui, fijn gesnipperd
  • 1/4 tl (gepofte) knoflook **
  • 1,5 tl cajunkruiden
  • 1 tl passata di pomodoro ***
  • peper en zout

Hoe maak je het:
Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op matig vuur. Smoor hierin de uien op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg na een minuut of 2 1 theelepel van de cajunkruiden en als je rauwe knoflook gebruikt, ook de knoflook. Bak de ui 5-10 minuten totdat deze glazig en zacht is. Zet het vuur niet te hoog, het is niet de bedoeling dat de ui bruint. De gepofte knoflook laat je alleen de laatste minuten even mee verwarmen. Laat afkoelen.
Meng nu voor de dipsaus de yoghurt, mayonaise, 1/2 tl cajunkruiden en de tomaten passata door het uienmengsel. Laat een half uurtje staan om alle smaken goed te laten vermengen. Proef dan en voeg indien nodig nog een beetje peper of zout toe.

Lekker bij kip, vlees of als groentedip en natuurlijk bij gourmet of fondue.

Bereidingstijd:
(voor)bereiden: 15 minuten.

* De Griekse yoghurt kies ik vooral vanwege de zachtzure smaak en de dikte. Heb je geen Griekse yoghurt in huis, dan kun je ook normale yoghurt gebruiken, maar gebruik dan wat minder anders wordt je dipsaus te waterig. Je kunt de gewone yoghurt ook laten uitlekken, bijv. in een schone linnen doek (het gaat ook in een koffiefilterzakje in een vergiet). Begin hier bij voorkeur dan de avond van te voren al aan, want het duurt een tijdje voordat het vocht uit je yoghurt gelekt is.

** Gepofte knoflook: meestal als ik aardappelen of vlees in de oven braad, voeg ik veel knoflook toe. Ongepeld.  Hier blijft vaak wat van over. De knoflook knijp ik dan uit de schil en bewaar dit in een schoon potje met een scheutje olijfolie erover tegen het uitdrogen. De smaak is heerlijk zacht. In dit recept kun je ook gewone knoflook gebruiken. Pers deze dan en laat hem zachtjes met de uien mee gaar smoren.

*** Passata di Pomodoro is een gezeefde tomatensaus, te koop bij de meeste supermarkten. Bij voorkeur zonder toevoegingen zoals suiker of andere conserveermiddelen. Heb je dit niet in huis, dan kun je ook tomatenblokjes uit blik pureren. Of gebruik een kleine theelepel tomatenpuree. Laat deze dan wel met de uien mee smoren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s