Hasselback aardappelen uit de oven

Voor het kerstdiner met de schoonfamilie wilde ik graag iets leuks doen met de aardappelen. Oudste dochter Simone (www.foodquotes.nl) maakte al vaker Hasselback aardappelen van zoete aardappel en dat leek me eigenlijk wel een goed idee.
Hasselback Aardappelen.2015.09 (2) Hasselback Aardappelen.2015.09

Aanvulling: Beide foto’s hierboven zijn van Hasselback’s die ik vandaag (09-09-2015) maakte. Als je genoeg tijd neemt om de aardappelen te bakken, krijg je heerlijk krokante aardappelschijfjes. De smaak is echt super.

Wat vinden we ervan?
Omdat het kerst was gebruikte is Roseval aardappelen voor dit recept, mooi vanwege de rode -eetbare- schil. De smaak van de aardappelen is heerlijk. Eigenlijk had ik knapperige aardappelen verwacht, wat dus niet zo was. Het kan zijn dat de aardappelen niet krokant “kunnen” bakken. Maar… ik heb maar een kleine oven en naast de aardappelen stond het ribstuk te braden. Het kan dus zo zijn dat er te veel vochtontwikkeling in de oven was, waardoor de krokante bite ontbrak. Dit moeten we dus nog eens een keer proberen. Misschien heb ik dan ook de tijd om een foto te maken van het uiteindelijke resultaat ;-).

Wat heb je nodig (5-6 personen):

  • 1 kilo Roseval aardappelen (of andere vastkokende aardappelen die met schil gegeten kunnen worden)
  • 100 gr roomboter
  • 100 gr olijfolie of kruidenolie
  • een paar takjes rozemarijn of tijm
  • 1 bol knoflook
  • zout en peper

Benodigdheden:
Passende ovenschaal
Bakkwastje

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Boen de aardappelen goed schoon in een bak water. Spoel ze daarna nog eens goed af en droog ze.
Snijd de aardappels in tot op ongeveer 1/2 cm vanaf de onderkant.
Hasselback aardappelen Hasselback aardappelen
Gebruik 2 pollepels die je ernaast legt om te voorkomen dat je de plakjes helemaal doorsnijdt. Het is de bedoeling dat tijdens het bakken in de oven de aardappelen als een soort waaiertje open gaan staan.
Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron en meng met de olijfolie.
Hasselback aardappelen

Leg de aardappelen in de ovenschaal, bestrijk de bovenkanten met het botermengsel. Bestrooi met peper en zout. Leg de bol knoflook ook in de ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de aardappelen in ongeveer 1 uur (afhankelijk van de grootte) gaar. Na 15 minuten de aardappelen nogmaals met het botermengsel bestrijken. Herhaal dit elke 15 minuten tot het einde van de baktijd. Leg de takjes tijm of rozemarijn de laatste 15 minuten op de aardappels.

Haal de bol knoflook uit de ovenschaal (let op, heet!) en knijp de teentjes knoflook uit boven een schaaltje. Serveer dit bij de aardappelen.

Lekker bij… alles 😉

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: 1 uur oventijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s