Groen is gezond: tuinerwtensoep met gerookte zalm en dille

Nee, dit is niet “de” erwtensoep of snert. Dit is de snelle, verfijnde versie en bovendien ook lekker in de vegetarische uitvoering. Het is een lekker en vooral snel soepje als je graag een voorgerecht wilt serveren. Of, als je kleine porties serveert in een glaasje of koffiekopje, leuk als onderdeel van een trio kleine hapjes.

Tuinerwtensoep met dille

Dit soepje heb ik inderdaad met Kerst als een voorgerechtje geserveerd. Lekker en feestelijk met een zelfgemaakte soepstengel van bladerdeeg. Op de grote foto, de vegetarische versie tijdens het voorproeven een week eerder. Deze soep kun je namelijk makkelijk vooraf maken en invriezen. De avond voor het etentje in de koelkast zetten om te laten ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat in de koelkast nog vrij lang. Ik moest de soep toch aan het begin van de middag buiten de koelkast verder laten ontdooien. Dan is het nog maar een kwestie van opwarmen, room erin en wat dille erbij, klaar!
De hoeveelheid is voor 4 personen als voorgerecht of voor ca. 10 personen in een klein kopje/glaasje.

Wat heb je nodig:

  • 150 gr aardappelen
  • 750 ml groentebouillon (van 1 tablet)
  • 300 gr diepvries tuinerwten
  • 1 el verse dille
  • evt. 1/2 bekertje slagroom (125 ml) *
  • evt. 100 gr gerookte zalm *

Benodigdheden:
Staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je het:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Breng in een pan de bouillon (of het water en de bouillonblok) met de aardappelen aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Voeg na 5 minuten de nog bevroren tuinerwten toe.

Neem de pan van het vuur en laat eventjes afkoelen. Pureer de soep met de staafmixer of de keukenmachine.
Tuinerwtensoep met dille
Hierbij moet ik wel opmerken dat het pureren met de staafmixer niet zo geweldig goed gaat. Omdat de soep nog heet was, ben ik met de staafmixer gestart. Je krijgt dan niet alle velletjes van de erwten gepureerd (of is dat een kwestie van geduld?). In de keukenmachine gaat dat stukken beter. Heb je geen keukenmachine en lukt het je niet alles goed te pureren, dan kun je de soep ook nog door een zeef gieten.
Snijd de dille fijn, maar houd enkele takjes achter voor decoratie. Meng de dille door de soep en breng deze op smaak met zout en peper. Garneer je de soep nog met gerookte zalm, denk er dan aan dat deze ook nog zout is.

Wil je de soep invriezen, laat hem dan snel afkoelen.

Serveren:
Warm de soep goed door (niet meer laten koken!). Klop intussen de slagroom (zonder suiker) lobbig, dat wil zeggen dik vloeibaar. Snijd de zalm in smalle reepjes.
Schep de soep in kommen of glaasjes. Schep in elke kom een eetlepel room. Laat deze hierbij over de bolle kant van een lepel in de soep lopen, dan blijft hij ‘drijven’. Met een (saté)prikker of de steel van een dessertlepel kun je de room dan in een mooie krul trekken. Garneer met de zalm en een takje dille. Maal er nog een beetje peper over.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereiden: 10 minuten

* De room en de zalm zijn optioneel. Deze heb ik met kerst wel aan de soep toegevoegd voor een extra feestelijk tintje. Kies voor een lactosevrije soep voor bijv. plantaardige melk. Maar ook zonder zalm is de soep heerlijk van smaak.

Inspiratiebron: Allerhande

6 gedachten over “Groen is gezond: tuinerwtensoep met gerookte zalm en dille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s