IJs met koffiesiroop en chocoladekrullen

Als dessert heb ik graag een ijsje,  maar dan wel een “aangekleed” ijsje. Op die manier vind ik één bolletje vanille-ijs eigenlijk wel voldoende, want eigenlijk heb ik meer plezier in het maken van het dessert dan dat ik het ook moet eten. Bijvoorbeeld met een sinaasappel in een likeursiroop (recept), een gebakken appel met een bolletje ijs (recept) of zoals vandaag een koffiesiroop met een scheutje madeira. De espresso die de basis vormt, maakt de siroop lekker pittig en de chocoladekrullen zijn er voor een feestelijk tintje.

IJs met koffiesiroop

Erbij nog wat chocoladekrullen om het een feestelijk tintje te geven.

Wat heb je nodig (4 porties):

  • 200 ml espresso of extra sterke koffie (1 espresso is ongeveer 50 ml)
  • 4 el madera
  • 2 el ahornsiroop *
  • 50-100 gr chocola (puur of melk)

Chocoladekrullen

Benodigdheden:
pannekoekmes (of lange spatel om chocola mee uit te smeren)
kaasschaaf

Hoe maak je het:
Voor de siroop:
Zet 4 kopjes sterke espresso en giet dit met de madeira en ahornsiroop in een pannetje. Breng aan de kook en laat inkoken tot een licht stroperige siroop. De siroop is voldoende ingedikt wanneer een druppel op een koud oppervlak bijna stolt. Het is niet de bedoeling dat de siroop hard wordt, hij moet wel vloeibaar blijven na het afkoelen.
De siroop is behoorlijk bitter, want ik gebruik niet heel veel zoetstof omdat ik het vanille-ijs al zoet genoeg vind. Proef even of je het lekker vindt. Is het te bitter voor je, voeg dan nog een beetje ahornsiroop toe of een 1/2 theelepeltje suiker. Laat dit dan wel goed oplossen door de siroop nog wat te verwarmen. Het is niet lekker als je suikerkristallen proeft.

Voor de chocoladekrullen:
Ik heb de chocola voor de krullen niet afgewogen, maar heb hiervoor een restje kerstkransjes gebruikt. Ik denk dat 50 gram misschien al genoeg is, maar je kunt natuurlijk zo veel maken als je zelf wilt.
Hak de chocola in kleine stukjes. Zet een pannetje op met heet water, hang hierin een vuurvaste schaal. De schaal mag het water niet raken. Doe de helft van de chocola in de schaal en laat deze smelten. Als het water kookt, kun je het vuur uitdraaien. Als de chocola gesmolten is, voeg je de rest toe en laat deze al roerend met een spatel ook smelten.
Het best is het om de chocola uit te gieten op een marmeren of stenen werkblad, dan koelt het snel af. Maak je werkblad wel eerst goed schoon! 😉 Heb je dit niet, dan zou je een bakblik kunnen gebruiken, zo lang het maar goed vlak is. Je gaat namelijk met een kaasschaaf krullen schaven als de chocola goed gestold is.
Chocoladekrullen
Giet de chocola uit over het werkoppervlak van je keuze. Maak het met het pannenkoekmes gelijkmatig glad. Laat de chocola afkoelen en uitharden. Trek nu met de kaasschaaf banen over je werkblad en neem hierbij de chocola mee. Als de chocola goed afgekoeld is, ontstaan als vanzelf mooie krullen.
Chocoladekrullen
Bewaar op een koele plaats!

Serveren:
Kies mooie glazen of kommen en schenk een beetje siroop op de bodem. Schep in elk glas 1 of 2 bolletjes ijs. Giet de rest van de siroop over het ijs en decoreer met de chocoladekrullen. Erbij heb ik in borrelglaasjes een scheutje Licor 43 met een toefje slagroom gegeven.

Ook lekker in plaats van chocoladekrullen:
licht geroosterd amandelschaafsel, schuimpjes of chocolade koffieboontjes.

* Ahornsiroop (of maple syrup) koop je tegenwoordig in bijna elke supermarkt. De siroop heeft een zoete smaak met een ondertoon van hars (zegt men). Ik proef dat niet, ik vind het gewoon erg lekker. Maar je kunt ook honing of keukenstroop gebruiken om de koffiesiroop te zoeten. Je krijgt dan wel een iets andere smaak.

IJs met koffiesiroop en chocoladekrullen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s