Vandaag hadden we laat in de middag een afspraak waardoor we de lunch moesten ruilen voor het avondeten en andersom (helder). Op zoek naar een lichte maaltijd dus, want om een uur of één heb ik niet zo’n behoefte aan aardappelen/groente/vlees. Er lagen nog twee zalmfilets in de koelkast en ik had ook wel weer eens zin in een quiche. Manlief vond het zonde om die mooie verse vis in een hartige taart te stoppen… Nou ja, en de man is de baas, toch? Omdat mijn hele dag eigenlijk in de war geschopt werd door die late afspraak, bedacht ik dat ik dan ook wel iets bijzonders kon maken en daar leek de combinatie courgette met cherrytomaat me uitermate geschikt voor. Eind van het liedje zijn deze vegetarische courgettetaartjes.
Het deeg is hetzelfde als voor de groene aspergetaart (recept) en de spinazietaart (recept). Door gebruik van Parmezaanse kaas krijgt het deeg een extra lekkere smaak.
Wat heb je nodig (voor 8 taartjes):
Voor het deeg*:
100 g bloem
50 g zachte boter
8 g geraspte Parmezaanse kaas
25 ml koud water
1/2 tl zout
Voor de vulling:
1 courgette
8 cherrytomaten
1/2 rode ui
1 ei
3 el kookroom
1 el Parmezaanse kaas (+ extra om te bestrooien)
1 el amandelmeel
2 gepofte knoflookteentjes of 1 klein vers teentje knoflook
1/2 el gedroogde oregano
Benodigdheden:
8 (papieren) taartvormpjes ca. 10 cm doorsnede
deegroller
uitsteekvorm
mandoline of kaasschaaf
Hoe maak je het:
Zeef bloem en zout in een beslagkom. Meng met de handen de boter er door en wrijf deze in kleine stukjes.
Voeg dan water en geraspte kaas toe en meng snel tot een samenhangend deeg. Leg het deeg een half uur onder in de koelkast.
Snijd de uiteinden van de courgette. Schaaf de courgette (mandoline op de kleinste stand) in lange dunne plakken.
Leg steeds enkele plakken op elkaar en snijd ze in de lengte in tweeën. Schaaf of snijd de ui in dunne ringen. Zet apart.
Klop het ei met de kookroom los in een maatbeker en voeg de Parmezaanse kaas en het amandelmeel toe. Pel de knoflook en wrijf met het lemmet van een mes fijn. Voeg de knoflook toe aan het eimengsel. Heb je geen gepofte knoflook, dan kun je ook een klein teentje knoflook uitpersen en toevoegen. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne plak.
Steek 8 cirkels uit. Lukt dit niet in één keer, vorm dan met de stukken die overblijven weer een bal. Rol deze opnieuw uit en snijd weer cirkels hier uit.
Beboter de taartvormpjes, bij papieren vormpjes is dit niet nodig. Leg in elk vormpje een deegplakje en druk de randen aan.
Begin dan met de vulling.
Leg een tomaatje op je snijplank. Leg 3 plakjes courgette op elkaar (met de schilkant naar boven) en leg er wat uienringen tussen. Rol de courgetteplakken om het tomaatje. Herhaal dit nog een keer. Pak nu het courgetterolletje op door een (kaas)mes er onder te schuiven en zet in een taartvormpje. Maak zo 8 rolletjes. Bestrooi met een beetje peper en zout. Verdeel het eimengsel over de 8 taartjes, bestrooi met de overige Parmezaanse kaas en met de oregano.
Plaats het rooster/bakblik in het midden van de oven en bak de taartjes in ca. 40 minuten gaar. Haal de taartjes uit de oven (denk eraan dat ze heet zijn).
Warm zijn ze het lekkerst. Wil je ze koud serveren, strooi er dan wat extra Parmezaanse kaas over, voor een beetje meer pit.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1 uur
Bereiden: ca. 1,5 uur (incl. oventijd)
* Dit deeg kun je ook heel goed invriezen. Een dubbele portie maken gaat net zo snel en werkt misschien nog wel iets makkelijker door de grotere hoeveelheid deeg (denk aan kneden). Je houdt dan voldoende over voor bijv. een kleine quiche in een vorm van ca. 20 cm doorsnede. Of uiteraard nog eens 8 mini courgettetaartjes. Hier waren ze in ieder geval een groot succes.
super leuke tip! 🙂
LikeLike