Kleur bekennen in de winter: salade met biet, venkel en sinaasappel

Salades, daar kan ik zo van genieten! In de zomer liggen salades en zeker maaltijdsalades wat meer voor de hand, maar ook in de winter staan ze hier regelmatig op tafel. Ik probeer wel zo veel mogelijk ook echte wintergroenten te gebruiken. Al eerder maakte ik salades met een combinatie van biet en sinaasappel (recept); maar ook venkel en sinaasappel vormen ook een goed koppel (recept). Nou, dan ligt het al bijna voor de hand dat bieten en venkel het ook wel samen kunnen vinden.

Bietensalade met venkel en sinaasappel

Wat vinden we ervan?
Een salade zonder fratsen, geen ingewikkelde dressing, de 4 hoofdingrediënten zorgen hier voor de smaaksensatie. Het aardse van de bieten, de anijssmaak van de venkel, het pittige van de rode ui en het sappig zoete van de sinaasappel. Olie en balsamico accentueren dit. Meer heb je niet nodig. Het recept is een voorgerecht voor 4 personen of een lunchgerecht voor 2, maar je kunt dit natuurlijk ook als maaltijdsalade eten. Voeg dan nog bijv. geitenkaas en/of noten aan toe om de maaltijd compleet te maken.

Bietensalade met venkel en sinaasappel

Wat heb je nodig (voorgerecht voor 4 personen): 

  • 2 gekookte rode bieten*
  • 1 venkelknol
  • 1 kleine rode ui
  • 2 sinaasappels
  • goede olijfolie
  • crema di balsamico
  • peper en Maldon zout
  • 1 volle el groene kruiden
  • 1-2 el pompoenpitten

Benodigdheden:
Mandoline**

Hoe maak je het:
Begin met de sinaasappel.
Salade met biet, venkel en sinaasappel
Snijd met een scherp mes de schil weg, neem gelijk ook het witte deel van de schil mee, dit smaakt erg bitter en wil je er niet bij. Snij de sinaasappel in dunne plakken. Zet apart.
Schil de ui en schaaf in dunne plakjes (kleinste stand van de mandoline), tot aan de wortelaanzet. Zet apart.

Maak de venkelknol schoon, verwijder evt. het buitenste blad maar bewaar het venkelgroen. Schaaf ook de venkelknol in dunne plakjes tot aan het harde hart, dit wordt niet gebruikt. Zet apart.
Schaaf de bieten in dunne plakjes, tot aan de wortelaanzet. Zet apart.

Tot hier kun je de salade ook enkele uren eerder bereiden. Bewaar dan alle ingrediënten in aparte bakjes zodat ze hun smaak behouden. Over de venkel kun je een beetje cidtroensap sprenkelen tegen het verkleuren.

Bereiden:
Maak de salade op 4 mooie borden of op één grote schaal. Verdeel de sinaasappel over de borden, leg er de plakjes biet boven op. Leg in het midden een bergje geschaafde venkel, wat venkelgroen en eindig met de uienringen verdeeld over het hele bord.
Sprenkel naar smaak de balsamico (ik heb met kerst een balsamico gekregen met blauwe bessen en die smaakte er erg lekker bij) en olijfolie over de borden. Strooi er zout en peper over.
Tenslotte nog de pompoenpitten en fijngesneden groene kruiden erover voor de finishing touch. Ik had toevallig nog bieslook in huis, maar iets anders kan ook goed. Bijv. peterselie, tijm, koriander, basilicum, munt.

Serveer met brood of toast.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 45 minuten
Bereiden: ca. 15 minuten.

Bietensalade met venkel en sinaasappel (3)

* Heb je rauwe bieten dat kan natuurlijk ook. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. In deze salade vind ik de rode bieten het lekkerst. Kook winterbieten gaar in ca. 2 uur, zomerbieten in ca. 20 minuten. Kook de bieten in de schil, dan blijft de smaak (en kleur) goed behouden. Schillen gaat na het koken heel gemakkelijk.

** Heb je geen mandoline? Gebruik dan een goed scherp mes. Halveer de ui en de venkel. Leg met de platte kant op een plank en probeer zo dun mogelijke plakjes te snijden. Een andere manier is om aan één kant een klein plakje af te snijden. Op die manier heb je ook een vlak waarop je ui, venkel of bietje goed blijft liggen. Op die manier kun je toch mooie ringen snijden. Heb je kleine bietjes, probeer dan eens een kaasschaaf. Misschien lukt dat ook.

 

 

 

2 gedachten over “Kleur bekennen in de winter: salade met biet, venkel en sinaasappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s