Decoratief: gekonfijte of gesuikerde sinaasappelschilletjes

Voor de bietensalade had ik een sinaasappel nodig. Nu wilde ik al een tijdje gekonfijte sinaasappelschil maken, dus dat kwam mooi uit. Altijd leuk als decoratie op een ijsje, gebakje en misschien ook als een snoepje (af en toe dan). Even zoeken op internet leert dat het heel gemakkelijk is.

Gekonfijte sinaasappelschil

Wat heb je nodig:
Gelijke hoeveelheden van:

  • Sinaasappelschil (liefst biologisch)
  • Suiker
  • Water

Benodigdheden:
Vergiet of zeef
Rooster

Hoe maak je het:
Je kunt de schil van een handsinaasappel gebruiken, maar bijvoorbeeld van perssinaasappels. Probeer in ieder geval biologische sinaasappels te kopen. Heb je die niet, boen de sinaasappel dan eerst goed schoon, zodat je het waslaagje verwijderd.
Maar goed, ik heb een sinaasappel nodig voor de salade, dus daar kan ik dan mooi de schil van gebruiken.
Gekonfijte sinaasappelschil

Weeg de schillen. Je hebt van alle ingrediënten dezelfde hoeveelheid nodig: 30 gr. sinaasappelschil, 30 gr. suiker en dan ook 30 gr. kookwater.

Zet de sinaasappelschillen op met koud water (zodat ze net onder staan). Als het water aan de kook komt, giet je de sinaasappelschillen af. Vang het water op, dit gebruik je zo meteen voor de suikersiroop.
Zet de sinaasappelschillen nóg eens op met koud water en laat aan de kook komen. Giet de schillen in een zeef en laat uitlekken.
Gekonfijte sinaasappelschil

Breng 30 gram aan de kook met 30 gram suiker (gelijk gewicht als de sinaasappelschillen). Doe hier de sinaasappelschillen bij en laat zachtjes koken totdat het water verdampt is. Let wel op, op het laatst gaat het snel! Laat de sinaasappelschillen niet aanbranden!

Vis met een vork of lepel voorzichtig – erg heet! – de sinaasappelschillen uit het pannetje en leg ze op een rooster.
Laat ze drogen (dat duurt misschien een paar dagen).
Gekonfijte sinaasappelschil

Ik heb natuurlijk geen geduld en heb na een uurtje of twee een schilletje in reepjes gesneden en door fijne suiker gehusseld. Het was wel heel erg lekker op het ijs!

Na 2 dagen zijn de resterende schilletjes nog niet helemaal gedroogd, maar ik besluit ze in reepjes te snijden en ook door de suiker te halen. Ik bewaar ze in de koelkast. Suiker is natuurlijk wel een conserveermiddel, maar het lijkt me wel beter in verband met de houdbaarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s