Vispotje met groenten en sojasaus

Januari is alweer bijna halverwege, dus het wordt tijd weer eens wat recepten te selecteren. Plannen is het toverwoord hier. Als ik een aantal recepten uitzoek, merk ik dat ik gevarieerder kook. Het is niet zo dat ik alles precies volgens de letter na kook, soms is een recept al voldoende om me inspiratie te geven. Zoals  een recept uit de Volkskrant voor een wok gerecht, waarbij je begint met de groenten en op het laatst pas je kip of, zoals hier vis, toevoegt.Heb je liever vlees of kip, dat kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat je het vlees in dunne plakjes snijdt en ze 4-5 minuten laten mee garen. Dat is voldoende en op die manier blijft het vlees lekker mals en droogt het niet uit.

Vispotje

Wat heb je nodig (4 personen):

 • 400 gr stevige witvis (bijv. schelvis of kabeljauw)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 3 el sesamolie
 • 2 + 1 el lichte sojasaus
 • 1 el maïzena
 • 1 flinke el geraspte gember (vers of uit de vriezer)
 • 1 el sambal
 • 1 ui
 • 2 flinke bospenen
 • 1 prei
 • 1/2 rode, groene en gele paprika
 • 1/2 komkommer of 150 gr taugé
 • handje koriander of basilicum
 • zonnebloemolie

Hoe maak je het:
Haal de vis 1/2 uur voordat je begint te koken uit de koelkast. Gebruik je gember uit de vriezer, laat dit dan niet ontdooien, maar rasp terwijl bevroren. (Lees hier meer over gember invriezen.)
Gember invriezen

Roer een papje van de knoflook, sesamolie, gember, maïzena en 2 el van de sojasaus. Snijd de vis in flinke brokken (ongeveer de grootte van vissticks) en voeg bij de marinade. Schep voorzichtig om en zet apart.

Begin met het snijden van de groente:
Vispotje
Verwijder het buitenste blad van de prei en het donkergroene stuk van de bladeren. Snijd de prei in de lengte doormidden en was goed in ruim water. Snijd schuin in 1 cm brede plakken. Hangt er nog veel water aan, slinger de prei dan evt. droog in een slacentrifuge of laat uitlekken in een vergiet.

 1. Halveer de paprika’s en verwijder pitten en zaadlijsten. Snijd in smalle repen en deze weer in stukjes van ca. 2 cm. Doe bij de prei in de vergiet.
 2. Schil de wortels met een dunschiller, snijd de wortels (evt. met een kaasschaaf) in lange dunne plakken. Snijd de plakken in lucifers ofwel julienne. Leg apart (niet bij de prei).
 3. Schil de ui, snijd in kwarten en deze in smalle reepjes. Leg bij de wortel.
 4. Was en schil de komkommer met een dunschiller, maar sla hierbij stukjes schil over, zodat er een mooi streeppatroon ontstaat. Snijd de komkommer (evt. met een kaasschaaf) in lange plakken en snijd hier weer lucifers van. Zet apart in een kommetje. De komkommer wordt pas op het laatst even mee gebakken.

Op dit moment kun je ook een pan water opzetten voor de noedels. Ik heb voor rijstnoedels gekozen, omdat ik ze lekker vind maar ook omdat het gerecht niet erg zwaar is en de noedels daar goed bij passen. Noedels zijn in 4 minuten klaar. Houdt met je keuze rekening met de woktijd van je groente/vis – dit is ongeveer 8 minuten. Bereidt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in de wok. Bak ui en wortel ca. 2 minuten en voeg dan de paprika en prei toe. Meng de sambal en 1 el sojasaus met 100 ml water, voeg toe aan de groenten. Laat met het deksel op de pan zachtjes 5 minuten koken. Voeg dan de vis toe en zet het vuur een klein beetje hoger. Laat de vis in ca. 3-4 minuten langzaam garen, schep voorzichtig om, zodat de groenten niet aanbranden. Draai het vuur uit en laat staan met het deksel op de pan. De vis gaart langzaam door.
Giet het kookwater van de noedels in een grote schaal. Spoel de noedels met koud water in een vergiet en laat goed uitlekken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak hierin de noedels met de komkommer of taugé tot de noedels goed warm zijn.
Gooi het water uit de schaal en laat de noedels er in glijden. Schep het groente/vis mengsel op de noedels en garneer met de fijngesneden koriander of basilicum.

Serveer meteen.

 

Voor de printversie: Recept 136: Vispotje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s