Het perfecte chocoladedessert: cakejes met een vloeibare vulling

De afgelopen week was ik recepten aan het selecteren om te koken en kwam ik ook dit weer tegen. Deze chocoladecakejes / moelleux au chocolat / lavacakejes (kies de naam die je leuk vindt) stonden ook op het lijstje met ideeën voor het kerstdiner, maar hebben het net niet gehaald.

Chocoladecakejes

Aangezien oudste dochter en haar vriend kwamen eten, leek het me wel leuk om de chocoladecakejes nog eens te maken. Het was inmiddels al jaren geleden. Ik weet nog dat ik die eerste keer speciaal 6 vormpjes heb gekocht. Daarna heb ik het recept – toen ik er tien wilde maken – nog eens verdubbeld en gebakken in een muffinvorm (12 stuks dus). Dat was niet zo’n geweldig succes. Zachte cakejes uit de vorm halen is al lastig, maar 12 tegelijk?

Wat vinden we ervan?
Waarom heb ik dit niet eerder weer eens gebakken, vragen we ons af. Het is zo gemakkelijk, er kan niet veel fout gaan. Je hebt niet veel nodig, want ze zijn behoorlijk machtig (dus hou ze klein). Het is niet veel werk, je kunt het goed voorbereiden. En iedereen vindt het lekker…

INGREDIËNTEN

Voor 6 cakejes

  • 100 gr chocolade (70% cacao)
  • 110 gr boter
  • 100 gr suiker
  •  50 gram bloem
  • 2 hele eieren en 2 eidooiers
  • cacao (voor het bestuiven van de vormpjes)
  • bakspray of boter (voor het invetten van de vormpjes)

OOK NODIG

  • 6 bakvormpjes, timbaaltjes of souffléschaaltjes
  • fijn zeef
  • beslagkom en garde

BEREIDING

Vet de vormpjes in. Voor kleine vormpjes gebruik ik een bakspray, dat vind ik wel makkelijk. Het gaat ook zonder. Neem dan zachte of gesmolten boter en vet de vormpjes in.

Zet een pannetje heet water op met hierin een metalen of vuurvaste kom. De kom mag het water niet raken. Smelt hierin de chocolade (in stukjes) met de boter. Draai het vuur uit als het water begint te koken. Chocola en boter smelten vanzelf. Laat afkoelen tot handwarm (je wilt geen roereieren).

Zeef de bloem boven de beslagkom en voeg de suiker en de eieren toe. Meng alles met de garde tot een glad beslag.

Bestuif de vormpjes met een beetje cacaopoeder. Klop het teveel er uit.

Meng de chocolade al roerend door het beslag. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes.

Tot hier kun je de cakejes makkelijk tot 24 uur van te voren voorbereiden. Dek de vormpjes af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius boven- en onderwarmte (of 180 graden hetelucht).

Bak de cakejes in ca. 8-10 minuten in het midden van de oven. Komen de vormpjes uit de koelkast, verleng dan de baktijd tot ca. 12-14 minuten. *

Haal de vormpjes uit de oven en laat ze even (maar niet te lang) afkoelen. Stort de cakejes meteen op een bordje: leg er een bordje op en keer het samen om. Laat het cakeje voorzichtig uit de vorm glijden.

Lekker met een bolletje vanille-ijs.

* De baktijd is afhankelijk van je oven, probeer het eventueel eerst even uit. Bij mijn eerste baksel heb ik de cakejes en half uur voor het bakken uit de koelkast gehaald. Na 10 minuten waren ze nog behoorlijk vloeibaar. Voor het tweede baksel heb ik de cakejes uit de koelkast gehaald op het moment dat ik de oven heb aangezet. Na 10 minuten waren ze nog erg vloeibaar (42 graden volgens de thermometer). Na nog 3 minuten was de temperatuur 62 graden en waren de cakejes lekkerder. Misschien iets minder vloeibaar, maar dat is een kwestie van smaak.

BEREIDINGSTIJD
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 15 minuten

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s